Икономическият растеж ще се ускори допълнително, сочат прогнози

1057
Икономическият растеж ще се ускори допълнително, сочат прогнози

© Pixabay

Темпът на годишен растеж на икономиката у нас леко ще се ускори през третото тримесечие на тази година.

Това прогнозират финансовите посредници в България, става ясно от периодичното издание на Министерство на финансите „Финансов сектор: оценки и очаквания“.

Балансовата оценка на финансовите посредници за текущата икономическа ситуация за второто тримесечие на годината остава положителна, като се подобрява спрямо равнището си от пред- ходното изследване. Мнението на анкетираните тогава се потвърди и от публикуваните през юни предварителни данни за първото тримесечие на 2017 г. относно реализирания икономически растеж в страната от 3.9% на годишна база по неизгладени данни, пише в изданието. 

Претегленият показател с обобщените мнения на финансовите посредници относно очакванията им за инфлацията остава на положителна територия, което означава, че инфлацията ще продължи да се ускорява през третото тримесечие.

Финансови посредници запазват положителните си нагласи и продължават да очакват ускорение при изменението на заетостта на годишна база и през третото тримесечие на годината.

По отношение на лихвите по депозитите и кредитите, анкетираните финансови посредници изразяват очаквания, че през третото тримесечие депозитите в лева и евро ще продължат да намаляват с по-малка стъпка, а тези деноминирани в щатски долари ще останат близко до равнището от второ тримесечие. Лихвите по кредитите също ще забавят темпа в спада по лихвите си. Предвид високите нива на ликвидност в банките и стремежа им да адаптират бизнес моделите си спрямо предизвикателството да задържат нетния си лихвен доход без съществени намаления, тези очаквания изглеждат аргументирани, пише в изследването.

Очакванията на финансовите посредници за развитието на основните индекси на Българска фондова борса продължават да бъдат оптимистични и за третото тримесечие на 2017 г., като балансовите им оценки леко се повишават спрямо предходното изследване. Това кореспондира и с традиционно по-слабите летни месеци и очаквания за по-активна търговия през есента. Според анкетираните, конкуренцията на пазара ще се повиши значително. Тези очаквания са в синхрон с новите законодателни изменения във връзка с въвеждането на европейски регулации и стремежа да се улесни достъпа на малките и средни предприятия до фондовата борса.

Очакваме близо 2 млрд. лв. излишък към юлиПриходите и помощите по КФП към юли 2017 г. се очаква да бъдат в размер на 20.47 млрд. лв.

Запазването на оптимизма се подкрепя и от очакванията на анкетираните за бъдещата ико- номическа ситуация, както и очакванията за по- добряване на средата и достъпа на компаниите до капиталовия пазар.

Според анкетираните финансови посредници е възможно нивото на между фирмената задлъжнялост да нарасне минимално през третото тримесечие на 2017 г.  
Според  анкетираните търговски банки обемът на привлечените депозити от фирми през третото тримесечие ще се увеличава, като нарастването ще е по-голямо спрямо предходното тримесечие. Въпреки исторически ниските лихвени проценти по срочни депозити и отчитаната от началото на годината инфлация, банките не очакват големи изменения в предпочитанията и модела на спестяване на икономическите агенти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg