Индия все по-често прибягва до цензуриране на интернет

1900
Индия все по-често прибягва до цензуриране на интернет

© Pixabay

Бързото проникване на интернет в Индия върви ръка за ръка с цензура в световната мрежа, която индийското правителство не се колебае да прилага, когато прецени. 

През първите 5 месеца на тази година, в различни региони от страната, интернет е бил прекъсван контролирано 20 пъти, по данни на Human Rights Watch, предава CNN. Четири от прекъсванията са били осъществени през този месец, като всички те са били в щати на страната, където са се провели кървави протести.

През миналата година в Индия интернет е бил спиран от властите 31 пъти. През 2012 година пък подобна цензура е била налагана едва 3 пъти, което показва как през 2017 година интернет е вече много по-голям фактор в живота на страната с 1.3 млрд. население.

Индийското правителство не дава коментар относно изнесените данни, но в миналото е посочвало, че прибягва до спиране на интернет като превенция за разпространяване на медийни слухове, които биха могли да подхранят насилие.

Регионът на Кашмир, където често има конфликти се „радва” на цели 33 спирания на достъпа до интернет през последните 5 години.

„Липсата на прозрачност и провалът за обяснение на тези изключвания единствено засилва схращането, че те са с цел подтискане на съобщенията критикуващи правителството.”, казва Меенакши Гангули, директор на Human Rights Watch за Южна Азия.

Индия не разполага със своя система за филтриране на интернет, като тази на Китай известна с името “Great Firewall”, като за сметка на това може да нарежда на интернет доставчиците в страната да изключват услугата си.

Тези правомощия са на база закон от 1973 година, който позволява на властите да въвеждат редица публични рестрикции като превенция на всичко от бунтове до „възпрепятстване, раздразнение или наранявания”.

Огромна вълна от нови потребители забавя 4G връзката в ИндияЛипсата на масова интернет връзка в Индия и бурното навлизане на доставчици на този все още неразработен пазар предизвиква интересни ефекти.

Индия, която често бива наричана най-голямата демокрация в света, е била обвинявана за цензура и преди. Доклад за 2016 година, изследващ свободата в интернет в 65 страни по света, дава оценка на Индия от 41 точки. Последна в проучването, изготвено от американската организация Freedom House, се нарежда Китай с 88 точки. На първо място е Естония с 6 пункта. 

Друг доклад на Brookings Institution от миналата година, поставя Индия на първо място заедно с Ирак, като лидер по изключване на интернет сред 19 разгледани страни (сред които Саудитска Арабия, Пакистан, Сирия и Северна Корея).

Facebook също поставя индийското правителство сред 10-те страни, които изискват най-често цензуриране на съдържание. Според данните на социалната мрежа, Индия е поискала цензурирането на 719 поста през 2015 година. Това е по-ниска бройка единствено от Бразилия, Турция и Германия. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg