Изкуственият интелект ще стане част от банките до 3 г.

2441
Изкуственият интелект ще стане част от банките до 3 г.

© Pixabay

Изкуственият интелект ще се превърне в основния начин, чрез който банките ще взаимодействат с клиентите си през следващите 3 години. Това сочи проучване, проведено сред банкери от консултантската компания Accenture, съобщава CNBC.

Четири от пет банкери вярват, че изкуственият интелект ще доведе до „революция” в начина, по който банките събират информация и взаимодействат със своите клиенти, сочи проучването, проведено сред 600 топ банкери, експерти от технологичната индустрия и учени.

Изкуственият интелект – технологията, стояща зад самоуправляващите се автомобили, дроновете и софтуера за гласово разпознаване – изглежда в очите на финансовия свят като ключова технология, която, редом с други иновации като - блокчейн (технологията, която стои зад криптовалутите), ще промени лицето на банкирането през идните години.

Повече от три четвърти от анкетираните вярват, че изкуственият интелект дава възможност за използване на по-прости системи за управление от страна на потребителите.

„Големият парадокс тук е, че според хората технологията ще доведе банките до все по-голяма автоматизация за сметка на персонализацията, но това, което виждаме, е, че технологиите всъщност ще помогнат на банките да станат много по-персонализирани”, казва Алан Макинтайър, ръководител на банковите проучвания на Accenture и съавтор на разглеждания доклад. 

По думите му, това ще помогне на банките да опознаят клиентите си много по-добре, което ще върне усещането за персонално отношение.

Основната причина за въвеждането на изкуствен интелект, според 60% от анкетираните банкери, е „анализът на информация”.

Изкуствен интелект, който програмира по-бързо от човекаМашинна система се научи да пише свои собствени програми, като активно взаимодейства с кодовете на други програми.

Въпреки това, притесненията относно сигурността на информацията се посочват като главно предизвикателство, като според един на всеки трима от анкетираните, проблем може да възникне и поради факта, че клиентите предпочитат взаимодействие с човек, а не с машина. 

Според доклада, обслужването в банковите клонове или по телефона намалява все повече, което ще доведе до повишаване на качеството и важността на човешкия контакт.

Според Маиктаъйр,  банкерите ще получат достъп до по-добра информация, което ще им помогне да разберат от какво се нуждае клиентът и какъв съвет е подходящ за него.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...