Изп. директори, които съсипаха компаниите си, получиха милиони долари за това

1108
Изп. директори, които съсипаха компаниите си, получиха милиони долари за това

Провалилите се изп. директори на големите компании често получават милиони долари като обезщетения и опции върху акции, за да напуснат постовете си, коментира сп. "Форбс".

Чарлз Принс, който загуби поста си на изп. директор на Citigroup, след като я доведе до тежки финансови проблеми, напуска като много богат човек.

Той ще получи пенсионни осигуровки, акции и опции върху акции на стойност 29.5 млн. долара. Има право на бонуси до края на годината в размер на около 12 млн. долара. Ще има право да ползва офис, кола и шофьор в продължение на 5 години. Няма да получи обезщетение за напускането на поста си, но въпреки това си тръгва с доста добро заплащане за определено лошо свършена работа.

Стивън Хилбърт от Conseco си тръгна от компанията със 72 млн. долара, въпреки че под неговото управление цената на акциите падна от 57 долара на 5 долара и тя банкрутира. Грешката му беше купуването на финансовата компания Greenpoint Financial точно преди кризата с ипотечните кредити.

Франк Нюмън напусна Bankers Trust със 55 млн. долара. Той доведе компанията си до ръба, след като прекалено много се увлече по руски държавни облигации през 1998 г. и прекалено много наблягаше на сектора на кредитирането. Компанията бе почти банкрутирала, когато Дойче Банк я погълна.

Филип Парсел се оттегли от Morgan Stanley през 2005 г. след като акционерите въстанаха срещу него. Той си тръгна, но взе със себе си 43.9 млн. долара, плюс 250 хил. долара годишна издръжка до края на живота си.

Да си припомним и случая с Ричард Грасо, който оглавяваше фондовата борса в Ню Йорк. Той напусна с обезщетения на обща стойност 140 млн. долара, което предизвика вълна от недоволство. Стигна се до разследване на случая и съдебни дела, които още не са приключили.

Дъглас Айвестър от Кока-Кола пък взе обезщетение в размер на 120 млн. долара, когато през 2000 г. напусна компанията. Официалната версия тогава бе, че той се пенсионира, но всички знаят, че докато той ръководеше фирмата, тя отбеляза незначително разрастване, спад на печалбата и имаше лош публичен имидж.

Номер едно обаче е Робърт Нардели, който си тръгна от Home Depot по-богат с 210 млн. долара. През 2006 г. той започна сериозно да дразни акционерите, а чашата преля през 2007 г., когато нареди на борда на директорите да отменят годишното събрание на акционерите, тъй като не било необходимо.

Петте най-фрапантни случая може да се обобщят така:

ДиректорКомпанияКомпенсация
Станли О'НийлMerrill Lynch$160 млн.
Филип ПърселMorgan Stanley$43.9 млн.
Ричард ГрасоNew York Stock Exchange$140 млн.
Дъглас АйвестърCoca-Cola$120 млн.
Робърт НарделиHome Depot$210 млн.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...