Източна Африка е водеща при доставките с автономни дронове

1188
Източна Африка е водеща при доставките с автономни дронове

© Pixabay

Доставките чрез автономни дронове се развиват със страшна скорост. Това обаче не се случва в САЩ, Европа или Азия.

Странно или не -  честта принадлежи на Източна Африка.

Втора държава от Източна Африка обяви, че разрешава доставките чрез напълно автономни дронове. С други думи, дроновете ще летят сами, далеч от погледа на човека, който отговаря за полета. Подобно нещо все още е нелегално в САЩ и в Европа.

Програмите за автономни доставки с дрон вече са легални в Руанда и Танзания.

Конкретно в Танзания, правителството ще започне доставката на медицински продукти, като кръв и ваксини, през 2018 г. Целта е да бъдат обезпечени по-труднодостъпните местности в страната.

Бързите доставки на медикаменти биха спомогнали за спасяването на повече животи, надяват се от властите. Руанда вече има опит в подобни доставки, като в рамките на страната са осъществени 1400 подобни автономни полета.  

„Всички живеят с парадигмата, че роботизация и изкуствен интелект има само в САЩ, където е създаден от богати хора за богати хора. Ситуацията не може да е по-далеч от истината”, казва Келър Ринаудо, изпълнителен директор на Zipline - компанията, която оперира дроновете, предава CNN. 

По думите му, новите технологии не са само за богатите държави, а по-скоро за тези с модерни регулаторни реформи и желание да пробват нови неща.

Танзания ще отвори четири центъра за автономни доставки чрез дронове, съвместно с старъпа от Силициевата долина Zipline. За целите на начинанието ще бъдат осигурени над 100 дронове, които ще извършват около 2 000 полета на ден. Към днешна дата, властите в страната преговарят и с други компании за дронове.

В кратък период от време настроението на правителството около автономните летателни машини преминава от „нервно” към „развълнувано”, посочва Лаурен Бванакуну, ръководител на държавната агенция, отговорна за осигуряването на медикаменти.

Първоначално политическите лидери са изпитвали съмнения дали въобще програмата може да работи ефективно.  Тогава примерът на съседната Руанда се оказал решаващ. Руанда също има партньорство със Zipline, като благодарение на него, из страната са доставени медикаменти на обща стойност 600 млн. долара.

По думите на Бванакуну, примерът, даден от съседната държава, е мотивирал Танзания да вземе подобно решение относно автономните дронове.

Вижте прогнозите на Ericsson до 2022 г.Трафикът на мобилно видео съдържание става все по-доминиращ

Понастоящем, властите в Танзания доставят медикаменти на населението едва 4 пъти годишно поради високите разходи по доставката. От следващата година Бванакуну предвижда, че доставките ще са няколко пъти в седмицата, включително и спешните.

Танзания е дала съгласието си да използва технологията на Zipline за срок от 1 година. Ако нещата се реализират по план, тогава сделката ще бъде удължена. Засега властите са уверени, че автономните дронове ще са безопасни.

Разрешение за подобни полети вече е издадено от авиационния регулатор и министъра на отбраната. Предвижда се дроновете да летят на височина по-ниска от тази, на която летят пътническите самолети. Летателните машинки са оборудвани и с парашути, ако нещо се обърка по време на доставката.

Това не е първият случай, в който Източна Африка е с едни гърди напред пред така наречения „развит свят”. Регионът се радва на силно развита инфраструктура за разплащане чрез мобилни телефони.

Трябва да се отбележи, че основен мотив за навлизането на подобни технологии в региона на Източна Африка е липсата на развити инфраструктура, финасов сектор, образователна система и прочее, което налага намирането на алтернативни решения.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg