Къде ще ви глобят 4 млн., ако носите найлонова торбичка?

8604
Къде ще ви глобят 4 млн., ако носите найлонова торбичка?

© Pixabay

Къде ви грози глоба от 4 млн. шилинга, ако продавате или носите найлонова торбичка?

Отговорът е Кения. Африканската страна въведе най-строгите закони в света против употребата на найлонови торбички, като част от борбата срещу замърсяването с пластмаса.

Стойността на глобата възлиза на близо 40 хил. щатски долара, което е огромна сума за гражданите на Кения, които се разплащат в местната си валута кенийски шилинг. За сравнение, БВП на глава от населението достига 1 380 долара към края на 2016 г., по данни на Световната банка.

Ако нарушителите в африканската страна не могат да платят тази сума, то властите са предвидили и друга алтернатива – до 4 години затвор.

Първоначално проверките по новия закон ще бъдат съсредоточени между производители и дистрибутори. „Населението ще има гратисен период”, посочва министърът на околната среда на Кения Джуди Вакунгу, цитирана от Financial Times. 

“Знаем, че ще отнеме време хората да променят навиците си”, казва министърът.

Новият закон е мотивиран от това, че огромна част от 300-милиметровите пластмасови торби в Кения се изхвърлят безразборно, което вреди сериозно на околната среда.

Вредата действително е значителна, тъй като, за да се разгради в природата, на една найлонова торбичка са й нужни стотици години.

Националната агенция по околната среда в Кения е изпратила текстови съобщения до милиони кенийци, за да ги подсети, че новата забрана влиза в сила.

Инспекторите на агенцията имат правомощия да проверяват обикновените граждани за притежание на пластмасови торби. Посетителите на страната, закупили стоки от безмитните магазини, пък ще бъдат задължавани да оставят найлоновите пликчета на летището, преди да бъдат допуснати в Кения.

Около 40 страни по света, включително Китай, Руанда и Франция, са въвели допълнителни данъци или директна забрана на употребата на найлонови торбички (в България също има подобна политика за допълнително таксуване на производителите и вносителите на пластмасови торби, като част от цената се плаща от потребителите -  бел. ред.).  

„Ако това проработи, ще бъде солиден пробив в намаляването на замърсяването с пластмаса, което причинява вреда на планетата”, коментира Ерик Солхайм, ръководител на агенцията по околната среда към ООН, чието представителство е базирано в Найроби - столицата на Кения. 

Все пак новият закон ще допуска няколко изключения от общото правило, които ще важат за първичните пластмасови опаковки, използвани в момента на производство на стоката, както и за торбите за боклук.

Пластмасата в света може да затрупа Манхатън под 3 км отпадъциСамо 9% от произведената пластмаса се рециклира

Новата политика бе въведена в страната при сериозна опозиция от страна на индустрията за производство на пластмаса.

Кенийската Асоциация на производителите, чиято жалбата до съда против въвеждането на новите правила не бе уважена, заяви, че правилата ще поставят под риск десетки хиляди работни места и ще застрашат чуждестранните инвестиции (аргументи, използвани навсякъде преди въвеждане на подобна политика, включително и у нас – бел. ред.).

„В Кения има над 176 производители, за които пряко работят 2.89% от всички кенийски работници, а косвено заетите достигат над 60 хил. души”, посочват от асоциацията. 

„Работните места, и респективно средствата за препитание, ще бъдат засегнати от забраната”, заявяват от браншовата организация. Според бизнеса, проблемът с пластмасата не произлиза от производството, а от управлението на генерираната смет и поведението на потребителите.

Министър Вакунгу отвръща, че забраната е възможност за бизнеса да диверсифицира производството си към по екологично чисти торби за многократна употреба, което пък ще доведе до разкриването на хиляди нови работни места.

През последните дни улиците на Найроби - столица и най-голям град в страната, са осеяни с хора, които продават точно такива торби за многократна употреба.

Въпреки това, някои от местните не са особено доволни от забраната и високата глоба.

„Продавам зеленчуци на централния пазар и използвам над 30 найлонови торби всеки ден. Ще се опитам да променя това, но ще отнеме време – навярно няколко месеца. Това е правилното решение, но невинаги е лесно да се постъпва правилно”, коментира Мери Мвориа, докато носи три големи пластмасови торби, преминавайки през централната част на града.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg