Как българин създаде един от най-големите фото конкурси в света?

5963
Как българин създаде един от най-големите фото конкурси в света?

© VOUBS

На 6 април във Vivacom Art Hall в София се състоя първата тържествена церемония по награждаването на победителите във Voubs International Photography Awards 2016.

Впечатляващият общ награден фонд от 41 000 евро нареди VIPA 2016 сред най-големите фотографски конкурси в света. 593 фотографа от цял свят се включиха в състезанието. Повече за надпреварата ще ни разкаже създателят на конкурсния хъб VOUBS Васко Василев.

VIPA 2016 е сред най-големите фотографски конкурси в света. Какво го отличава от останалите?

Мисля, че на първо място това е един прозрачен, честен и демократичен конкурс. Той беше отворен към всички - професионалисти, аматьори, хора от цял свят, които можеха срещу минимална такса за участие да достигнат до огромна аудитория, да премерят сили със свои колеги и да проверят уменията си в един глобален контекст.

Нашата задача беше да ги уверим, че алгоритъмът на платформата е ясен и прозрачен. Също така привлякохме неутрално международно жури от 9 държави, което беше гарант за качество. Със сигурност голяма роля изигра и гарантираният голям по размер награден фонд от 41 000 евро, който нареди VIPA сред най-големите фотографски конкурси в света.

Освен това ние отличихме със статуетката „Златен VOUBS” и премия от 5000 евро "Фотограф на годината" - една награда за комплексно творчество в областта на фотографията, която определят едновременно както членовете на журито, така и десетки хиляди потребители от десетки страни.

Мисля, че тази титла и статуетка ще са най-желаният трофей в бъдещото издание - VIPA 2017. А специалната изненада, късмет и щастие за нас е, че първият й носител е българин - преподавателят по дигитална фотография Генчо Петков.

Вие сте бивш национален състезател по бокс, в момента организирате състезания. Как се роди идеята за създаването на конкурсен хъб?

Има доста общо между състезанията на живо и онлайн състезанията. Това, което забелязах, е, че всички, така да ги наречем реални състезания, имат изградени големи структури и организации, които се грижат за престижа на спорта и неговите коректни резултати при равни условия.

Тъй като онлайн състезанията се развиват успоредно с напредъка на интернет и технологиите, все още няма подобни структури, които се грижат за създаването на равни условия, за коректното провеждане и т.н. В спорта това са федерации-организатори-мениджъри-спонсори-съдии-супервайзори-времеизмервачи-участници и т.н.

Съответно ние създаваме тези връзки по идентичен начин: конкурсен хъб-организатори-жури-спонсори-гласуващи-аудитория-администратори-участници и т.н. Ние създаваме платформа, където става възможна връзката между всички тези звена при равни правила и условия за всички.

Идеята е да създадем по-голямо доверие в онлайн конкурсите от страна на организатори и участници.

Вече имате над 100 осъществени конкурса. В какви сфери са те?

Организирали сме конкурси основно за фотографи. Проведохме и други състезания в сферата на дизайна, архитектурата, художествени, рекламни и няколко видео конкурса. Нашата цел от тук насетне е да съдействаме на организатори, желаещи да постигнат определени резултати чрез създаването на онлайн конкурс.

Едва ли ще намерите някой друг по света, организирал повече конкурси от нашия екип за последните 2 години. Това е и нашата мисия и цел – VOUBS ще бъде най-голямото място за провеждане на онлайн конкурси в света.

В онлайн платформата са регистрирани над 90 000 потребители, участници и организатори от цял свят. Как успяхте да ги привлечете?

Всеки маркетолог знае, че един от най-лесните начини да привлечеш бързо голяма аудитория е чрез създаването на онлайн конкурси и награждаването на победители. Ние правим основно това и 90 000 е минималният брой потребители, с който конкурсният хъб може да започне да работи успешно с клиенти.

С напредването на времето и увеличаването на броя конкурси VOUBS лесно ще привлича милиони регистрирани от цял свят.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg