Как българин създаде един от най-големите фото конкурси в света?

6107
Как българин създаде един от най-големите фото конкурси в света?

© VOUBS

На 6 април във Vivacom Art Hall в София се състоя първата тържествена церемония по награждаването на победителите във Voubs International Photography Awards 2016.

Впечатляващият общ награден фонд от 41 000 евро нареди VIPA 2016 сред най-големите фотографски конкурси в света. 593 фотографа от цял свят се включиха в състезанието. Повече за надпреварата ще ни разкаже създателят на конкурсния хъб VOUBS Васко Василев.

VIPA 2016 е сред най-големите фотографски конкурси в света. Какво го отличава от останалите?

Мисля, че на първо място това е един прозрачен, честен и демократичен конкурс. Той беше отворен към всички - професионалисти, аматьори, хора от цял свят, които можеха срещу минимална такса за участие да достигнат до огромна аудитория, да премерят сили със свои колеги и да проверят уменията си в един глобален контекст.

Нашата задача беше да ги уверим, че алгоритъмът на платформата е ясен и прозрачен. Също така привлякохме неутрално международно жури от 9 държави, което беше гарант за качество. Със сигурност голяма роля изигра и гарантираният голям по размер награден фонд от 41 000 евро, който нареди VIPA сред най-големите фотографски конкурси в света.

Освен това ние отличихме със статуетката „Златен VOUBS” и премия от 5000 евро "Фотограф на годината" - една награда за комплексно творчество в областта на фотографията, която определят едновременно както членовете на журито, така и десетки хиляди потребители от десетки страни.

Мисля, че тази титла и статуетка ще са най-желаният трофей в бъдещото издание - VIPA 2017. А специалната изненада, късмет и щастие за нас е, че първият й носител е българин - преподавателят по дигитална фотография Генчо Петков.

Вие сте бивш национален състезател по бокс, в момента организирате състезания. Как се роди идеята за създаването на конкурсен хъб?

Има доста общо между състезанията на живо и онлайн състезанията. Това, което забелязах, е, че всички, така да ги наречем реални състезания, имат изградени големи структури и организации, които се грижат за престижа на спорта и неговите коректни резултати при равни условия.

Тъй като онлайн състезанията се развиват успоредно с напредъка на интернет и технологиите, все още няма подобни структури, които се грижат за създаването на равни условия, за коректното провеждане и т.н. В спорта това са федерации-организатори-мениджъри-спонсори-съдии-супервайзори-времеизмервачи-участници и т.н.

Съответно ние създаваме тези връзки по идентичен начин: конкурсен хъб-организатори-жури-спонсори-гласуващи-аудитория-администратори-участници и т.н. Ние създаваме платформа, където става възможна връзката между всички тези звена при равни правила и условия за всички.

Идеята е да създадем по-голямо доверие в онлайн конкурсите от страна на организатори и участници.

Вече имате над 100 осъществени конкурса. В какви сфери са те?

Организирали сме конкурси основно за фотографи. Проведохме и други състезания в сферата на дизайна, архитектурата, художествени, рекламни и няколко видео конкурса. Нашата цел от тук насетне е да съдействаме на организатори, желаещи да постигнат определени резултати чрез създаването на онлайн конкурс.

Едва ли ще намерите някой друг по света, организирал повече конкурси от нашия екип за последните 2 години. Това е и нашата мисия и цел – VOUBS ще бъде най-голямото място за провеждане на онлайн конкурси в света.

В онлайн платформата са регистрирани над 90 000 потребители, участници и организатори от цял свят. Как успяхте да ги привлечете?

Всеки маркетолог знае, че един от най-лесните начини да привлечеш бързо голяма аудитория е чрез създаването на онлайн конкурси и награждаването на победители. Ние правим основно това и 90 000 е минималният брой потребители, с който конкурсният хъб може да започне да работи успешно с клиенти.

С напредването на времето и увеличаването на броя конкурси VOUBS лесно ще привлича милиони регистрирани от цял свят.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...