Как да инвестирате, докато сте млади

7525
Как да инвестирате, докато сте млади

© pixabay.com

На 20-годишна възраст хората се сблъскват с период на една ли не безгранична свобода, който няма да се повтори никога повече. Вече не им се налага да учат. Може да изберат своя житейски път.

На тази възраст мислим повече за впечатления и приключения. Поради това не ни се занимава с инвестиране. За да имаме възможност да се наслаждаваме на безгрижен живот, трябва да се трудим още от най-рано за бъдещето.

Предлагаме на вниманието ви 7 съвета, свързани с инвестирането в ранна възраст.

1/ Инвестирайте възможно на-рано

На 20 г. трудно би ни хрумнало да започнем да спестяваме. Ако го направим обаче, улесняваме по-нататък задачата си.

Ако пестите от сега по 300 долара на месец, казват експерти, след 40 години, ще разполагате със средства, които при една добра лихва, може да ви осигурят безгрижна старост.

2/ Не се фокусирайте само върху инвестиции

Инвестициите в млада възраст ще ви помогнат да не се грижите за своето благосъстояние в бъдеще, но те не са единственият път към финансовия успех. По думите на финансовия консултант Джош Брейн, всички представители на младото поколение е препоръчително да изследват своето материално положение от няколко гледни точки.

Имате ли кредит за изплащане, ползвате ли кредитна карта, обичате ли да харчите щедро? В такъв случай инвестирането не е оптимално решение за вас.

Според Брейн този тип хора трябва да съсредоточат усилията си върху повишаване на културата на харчене и управления на собствения бюджет.

3/ Възприемете парите като инструмент

Ерик Янсен, финансов консултант в AspenCross Wealth Management, отбелязва, че 20-годишният човек, който се стреми към забогатяване, трябва да осъзнае, че парите са само инструмент, който им помага да постигнат целта си. Той казва още, че не бива да възприемаме парите като начин за решаване на всички проблеми. По-скоро те са инструмент, с който можем да постигнем желания начин на живот.

За да живеете така, както искате, трябва от най-ранни години да се научите да икономисвате и да инвестирате. Ако сега търгувате със своето време за пари, в бъдеще ще можете с пари да имате повече свободно време за важни неща, казва Янсен.

4/ С времето увеличавайте количеството на инвестициите

На 20 г. ни се иска да получим всичко и на момента. Рядко се замисляме за инвестиции. На тази възраст ни се иска по-бързо да се сдобием с кола, апартамент, да пътешестваме из страни. А да спестяваме за бъдещето изобщо не ни хрумва...

Финансовият консултант Алекс Уайтхаус от Whitehouse Wealth Management съветва да започнем с малко, като постепенно увеличаваме обема на инвестициите. Така няма да се ограничаваме, но въпреки всичко ще постигнем известен размер на спестяванията.

5/ Не се сравнявайте с другите

Финансовият консултант Джейми Помера от FinancialGusto.​com казва, че не бива да се сравняваме с известните хора. В социалните мрежи можем да прочетем много истории за финансовия успех на своите приятели и дори непознати. Това не бива да ни разфокусира.

Желанието да не изоставаме от другите често ни кара да водим начин на живот, който не съответства на финансовите ни възможности. Като резултат влизаме в дългове и си навличаме ред финансови проблеми.

6/ Инвестирайте в себе си 

Не можете да контролирате ситуацията на фондовия пазар или на пазара на биткойни, но можете да контролирате своя живот. Финансовият консултант Матю Джексън от Solid Wealth Advisors отбелязва, че основният начин за контрол е като инвестираме в себе си.

Що е то онлайн депозит и как да го използваме?В постоянно променящия се свят искаме всичко да става бързо и удобно

 

Той съветва при всяка възможност да инвестираме в собствения си личен, професионален и финансов растеж. Това е най-изгодната инвестиция.

7/ Автоматизирайте инвестициите

Друг вариант за инвестиране е като автоматизирате процеса. По думите на финансовия консултант Антъни Рейнолдс от Coretegic Capital, благодарение на този начин на спестяване се елиминира риска от прахосване на доходите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg