Как да изберем подходящ бизнес партньор ?

1493
Как да изберем подходящ бизнес партньор ?

Намирането на подходящ партньор е едно от най-трудните решения в бизнеса. В някои отношения бизнес партньорството може да се сравни с брака. Затова преди да се впуснем в него трябва да сме абсолютно наясно какво ни очаква в него.

Марк Креймър от thеstreet.com има много наблюдения над разпадащи се бизнес съдружия. Той дава за пример случая с двама съдружници, работили заедно в продължение на 15 години, докато един ден решили, че просто не могат да се търпят повече.

След като не успели да се споразумеят за това как да разделят бизнеса, един ден единият партньор донесъл боя и разделил офиса на две с жълта линия по средата, след което казал на партньора си да си избере половина. Служителите просто гледали скандала отстрани като деца на развеждащи се родители и се чудели в коя страна на офиса ще попаднат те.

В друг подобен случай единият партньор сменил ключалките на офиса, събрал всички вещи на партньора си в кашон и ги изнесъл пред входната врата.

Креймър разказва и за две жени, които работили заедно дълго време и дори били като сестри. Едната имала деца, другата не. Жената без деца обичала тези на партньорката си като собствени, но тъй като те отнемали по-голямата част от времето на приятелката й се налагало тя да движи бизнеса почти сама.

Затова тя предложила да откупи дела на приятелката си във фирмата на доста справедлива цена. Съпругът на другата обаче се вбесил и отказал да продава – така 15 години по-късно тя все още притежават акции във фирмата, въпреки че двете жени не са си проговаряли от тогава.

Изводът е, че както в брака няма как да познаваш един човек истински, преди да започнеш да живееш с него, така и в бизнес партньорството не винаги добрите приятели са добри съдружници.

В тази връзка има някои кратки правила, които е добре да се спазват, за да не се стига до абсурдните ситуации по-горе.

Преди да вземем решение, трябва да си изградим ясна представа за това на кои качества държим и кои са недостатъците, които можем да приемем и кои не. Така че преценявайте хората по това какво е съотношението между тези качества и недостатъци.

Задайте на човека, с когото планирате да работите, въпроси, свързани с неговите принципи в живота и в бизнеса. Постарайте се да вникнете в техния морал и етика.
Според някои хора тези, които са щастливо женени са добри бизнес партньори, защото разбират трудностите на съжителството и компромисите.

Можете също и да се свържете с хора, с които вашият бъдещ партньор е работил, преди за да разберете какво впечатление е оставил той у тях.

Важно е да разберете как този човек реагира когато нещата вървят зле, какво е отношението му към правилата. И най важното - дали предишните му партньори биха работили отново с него или нямат такова желание.

Започнете работа по някой проект временно, без да стъпвате в съдружие и вижте дали ще ви потръгне. Ако човекът не се окаже такъв, какъвто сте очаквали, след приключването на проекта просто всеки ще продължи по своя път.

Ако нещата свършат добре, може да продължите да работите заедно с години. Преди да станете партньори обаче, внимателно обмислете бъдещите си отношения и предварително формулирайте следните неща ясно: разпределението на задачите – важно е за всяко нещо да се знае точно чие задължение е, разпределението на печалбата и условията, при които евентуално може да се разтрогне съдружието.

Много е важно да уважавате и харесвате партньора си, защото може да се окаже, че с него ще прекарвате повече време, отколкото и със собствената си съпруга. Когато за бизнеса настанат лоши времена, а такива неизбежно има, партньорите трябва да са сигурни, че могат да разчитат един на друг.

Ако намерите подходящ съдружник вашето бизнес партньорство може да бъде също така щастливо като един добър брак, което от своя страна означава, че разпадането на едно съдружие може да бъде също токова ужасно (и скъпо), както един лош развод.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg