Как да се справим със стреса на работното място?

2216
Как да се справим със стреса на работното място?

Според изследване на консултантската фирма Watson Wyatt, обхващащо 93 големи компании, най-честата причина, заради която хората напускат работа, е прекаленият стрес. Въпреки това, работодателите или не разбират това, или отказват да го приемат. На въпрос защо, според тях, служителите ги напускат, повечето мениджъри изтъкват нужда от повече пари и липса на перспективи за развитие.

Като най-честите причини за стрес хората посочват все по-високите изисквания на компаниите си, недостиг на време за изпълняване на задачите, както и на време за социален живот, и нестабилността на икономиката, която кара някои да се страхуват, че могат да загубят работата си.

В повечето случаи ние сами трябва да намерим начин да се справим със стреса в работата си.

Списание “Fortune” дава няколко полезни съвета за това какво можем да направим по въпроса, като се позовава на съвети на психолози.

Направете си списък с неща, на които да обръщате повече внимание. Помислете за всички онези малки неща, които могат да ви донесат успехи в бъдеще, като отношенията ви с колегите например – ходете на обяд с тях, отделете малко време, за да помогнете на някого с нещо. Контактите и приятелските отношения с хората, с които работите, ще направят офиса едно по-добро място.

Отделете няколко минути на ден, просто за да си починете. Нищо няма да стане, ако за минута-две просто се излегнете на стола си и си починете малко. Можете да се разходите, да проведете телефонен разговор. Това няма да ви отнеме повече от няколко минути, което няма как да се отрази на работа ви, а за сметка на това ще се почувствате много по-добре. И не само, че няма да ви попречи, но и когато се разсеете и заредите с енергия, ще свършите много повече работа, когато седнете отново на бюрото си.

Не бъдете болни перфекционисти. Не ни разбирайте погрешно, добре е да сте перфекционист, стига да не изпадате в онази крайна фаза, която някои наричат “синдрома на отличниците”. Така сами ще удвоите стреса, на който сте подложени. Поставяйте си реалистични цели и знайте, че ако понякога изпълните задача добре, (а не изключително добре), светът няма да свърши с това.

Когато маркирате най-важните задачи в графика си, не го правете с молив, а с химикал. Накои неща не могат да бъдат отлагани (като часът при зъболекаря ви например). Хората, които се чувстват добре, не правят компромиси със себе си.

И естествено, най-добрият начин да се справим със стреса е да се посмеем до машината за кафе. Изследване на CareerBuilder.com посочва, че 49% от хората поне един път на ден отиват за кафе с цел да се разсеят за малко, а 32% - поне два пъти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg