Как инвестира великият Дейвид Тепър?

3277
Как инвестира великият Дейвид Тепър?

Един от най-великите инвеститори на всички времена е Дейвид Тепър. С годишна възвръщаемост (преди такси) от 38% през последните 20 години, Тепър е повишил благосъстоянието си със 7.5 милиарда долара от финансовата криза насам, залагайки на финансови компании, които всички са избягвали.

За да посочим колко точно са 30% на година за инвеститорите, след приспадане на таксите и комисионите, ще приведем следния пример. Инвестирани 1000 долара през 1996 година във фонда на Тепър биха се превърнали в сумата от 190 000 долара към днешна дата.

През далечната вече 2010 година, в интервю пред CNBC, с равен и убедителен тон, Тепър посочи, че с втората си програма за обратно изкупуване на активи Фед е дал на инвеститорите „безплатни пут опции“.


Казано по друг начин, Фед е ограничил възможността за понижение на фондовите пазари, давайки зелена светлина за ръст на пазарите.

По своята същност Тепър е „стойностен инвеститор“, за какъвто е определян и Уорън Бъфет. Той купува акции на компании със сериозни понижения в цените им, но САМО когато е налице „катализатор“.

Тепър обича да е първият на Уолстрийт, който влага пари в определен сектор или асет клас, обект на сериозни разпродажби.

Гениалният инвеститор харесва „асиметрични инвестиции“. Това са инвестициите с ограничен низходящ потенциал и неограничен възходящ. Благодарение на този си начин на мислене, през годините Тепър е имал в портфейла си много компании, чиито стойности са се удвоявали, утроявали, учетворявали и т.н.

Според Тепър, когато се инвестира по този начин, с внимание към стойността, може и да не се отличите с най-постоянното представяне, но определено ще е най-доброто.

Тепър е идеалният пример за това. Всеки път, когато е приключвал годината с 22% загуба или повече, което се е случвало в три от четирите години на загуби за инвеститора, той е връщал загубата и то в многократни размери. Основната част от печалбите му е реализирана в резултат на търпението на инвеститора.

Една от най-лошите години за Тепър е 1998. Той е първият фонд, насочил се към Русия и развиващите се пазари след дефолта на страната. Тепър обаче е прибързал и фондът му е загубил 30% на инвеститорите през тази година. Следващата година обаче руският пазар и този на развиващите се страни са му донесли 76% доходност.

Друг сериозен удар за фонда му е през 2002 година. Отново той е един от първите фондове, насочили се към телекомуникационните компании след фалита на WorldCom. И отново избързва, отчитайки загуба от над 24%. Следващата година обаче му носи доходност от 180%.

През 2008 година, след финансовата криза, Тепър смята, че икономиката е в по-добро състояние и агресивно купува акции на финансови и технологични компании. Отново бърза и регистритрира загуба от 26%, отново последван от добра година и доход от 165%.

Въпреки че изминалата година бе кошмарна за хеджфондовете, Тепър е успял да регистрира доходност от 11%, преди такси, биейки по доходност S&P 500, както и почти всеки хеджфонд на планетата. До голяма степен успешният му къс залог върху еврото допринася за положителния резултат.

И макар Тепър рядко да се появява в интервюто и в медии, това се случи наскоро, като той даде интервю пред финансовото издание Forbes. Ето какво мисли в момента гениалният инвеститор за пазара: „Щатските акции се повишат“.

Определено това мнение е далеч по-различно от мнението на много пазарни експерти, предричащи срив за пазарите.

Според Дейвид Тепър, позицията на Фед е резонна. Отново е налице сериозно различие с мнението на много други пертфолио мениджъри, включително и Станли Друкенмилър, които са особено критични към резерва.

„Китай все още е много трудна ситуация. Те преминаха от ужасна политика към средноужасна политика, което предопредели облекчението на пазара. В страната все още обаче има проблеми и ако Фед премине в по-агресивно повишение на лихвите си, това може да президвика сериозни проблеми за страната и за света“, прогнозира Тепър.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg