Как мислят милиардерите?

1412
Как мислят милиардерите?

Като деца най-богатите хора в Америка са мечтаели да лекуват пациенти, да пилотират самолети или да да пишат сценарий. Вместо това обаче, те основали компании и днес осигуряват работа на стотици хиляди хора, а общото им богатство надхвърля 1.06 трилиона долара.

Списание “Форбс” интервюира 21 личности от списъка “Форбс” 400 на най-богатите хора в САЩ, като общото между интервюираните е, че те всички са натрупали състоянието си сами, не са наследници, започнали са от нулата, и са се издигнали благодарение на собсвения си талан и съобразителност.

Те отговарят на въпроси като “Кое е най-лошото ви качество?”, “Кой е най-трудният урок, който сте научавали?”, “Какъв е най-добрият начин да инвестирате 100 000 долара в момента?”, “До колко смятате, че успехът ви се дължи на късмет? (тук основателят на Excel Communications Кени Траут отговаря 95%), и “Каква сума смятате, че е разумно да се завещае на децата?” (тук Ричард Рейнуотър казва 50 млн. долара са прекалено много, докато според петролния магнат и собственик на верига супермаркети Джон Кацаматидис 1 млрд. долара е нормалната сума).

На въпроса “С коя личност бихте желали да си пиете коктейла?” - двама са посочили собственото си име. Е, не им липсва самочувствие, но при покритие от милиарди долари, нищо не можем да кажем.

Тази година първите осем места във “Форбс 400” се заемат от предприемачи, които са основали бизнеса си сами. Общото състояние на първите осем се равнява на 237 млрд. долара, или 15% от това на четиристотинте. От целия списък, 270 души (68%) са забогатели сами. Средно на всеки от тези 270 се падат по 3.9 млрд. долара.

Какво е общото между тях? Голяма част посочват нетърпеливоста като своя лоша черта. Някои изтъкват чревоугодничество. Шефът на Citigroup Сенди Уил, например, не може да устои на шоколадов сладолед и пица с лютиви чушлета.

Медийният магнат Морт Цукерман споделя, че преди е чувствал угризения заради някои свои качества, но откакто състоянието му достигнало 2.4 млрд. долара решил, че няма време за такива сантименталности.

На въпроса “Кой е най-щастливият ден в живота ви?” повечето посочват датата на сватба или рожден ден. Изключение е собственикът на казина Филип Руфин, чийто най-щастлив ден в живота е 10 август 2007, когато чековата му сметка наедряла до 1.24 млрд. долара.

Списъкът с любимите книги на милиардерите включва световни класики като “Война и мир”, а някои цитирали книги, написани от самите тях. Това се казва самоувереност!

На въпроса “Кой е най-трудният урок, на който ви е учила съдбата?” Майкъл Хейсли отговаря “Богатството е едно от най-вредните влияния в моя живот,” а Кено Траут казва “Това, че парите наистина не могат да ти купят щастие.”

Най-поучителен може би е отговорът на 86-годишния Джеймс Соренсен, най-едрият акционер в Abbott Laboratories, който казва “Това, че трябва да влагам всичката си енергия и средства в мои собствени идеи, а не в тези на някой друг.”

Ето за това той разполага с 4.5 млрд. долара!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg