Как се прави газ от зелена трева?

2853
Как се прави газ от зелена трева?

© Pixabay

Великобритания не може да се похвали с кой знае какви природни забележителности, но за сметка на това притежава огромни пространства, осеяни с буйна зелена трева. Това е идеална предпоставка за иновативна енергийна компания, която знае как да превръща тревата в газ.

„Преди няколко години открихме, че можем да произвеждаме газ от органични източници и да го вкарваме в газопреносната система по същия начин, както правим със зеленото електричество, така че започнахме да обмисляме как.... да намерим добър начин за производство на зелен газ, като излязохме с идеята да го правим от трева”, казва Дейл Винс, основател на Ecotricity, цитиран от CNBC.

След като тревата е складирана, тя се подлага на анаеробно разлагане чрез микроорганизми в среда без кислород, което я превръща в зелен газ и природен тор, посочват от Ecotricity. Зеленият газ може да се пречисти и да се превърне в биометан, който може да бъде разпространяван чрез газопреносната мрежа редом с конвенционалния газ.

„Великобритания има изненадващ запас от зелена земя  - някъде около 120 хил. квадратни километра – така че ако използваме половината от това, можем да захраним с газ 100% от британските домакинства до 2030 г.”, казва Винс.

Китайци инвестират 1 млрд. долара в соларен завод край ЧернобилЯдрената катастрофа в Чернобил е най-тежката в историята.

Тревата е един от интересните източници на биогаз. Кафе, уиски и дори нечистотии от отходната канализация се използват за производство на зелена енергия.

Енергийната сигурност, грижата за околната среда и икономическите ползи са други предимства на газа, произвеждан от трева, посочва Винс.

Можем да произведем газа, който ни е необходим тук, във Великобритания, което ще ни направи независими от глобалния пазар на гориво и неговите цени, както и от несигурността по света, която е присъща за този пазар, става ясно от думите на предприемача.

„Можем да създадем масивни природни резерви с безпрецедентен мащаб и да имаме газ, който е неутрален към климата, което ще са реални стъпки в борбата с климатичните промени”, добавя Винс.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg