Как се прави газ от зелена трева?

2936
Как се прави газ от зелена трева?

© Pixabay

Великобритания не може да се похвали с кой знае какви природни забележителности, но за сметка на това притежава огромни пространства, осеяни с буйна зелена трева. Това е идеална предпоставка за иновативна енергийна компания, която знае как да превръща тревата в газ.

„Преди няколко години открихме, че можем да произвеждаме газ от органични източници и да го вкарваме в газопреносната система по същия начин, както правим със зеленото електричество, така че започнахме да обмисляме как.... да намерим добър начин за производство на зелен газ, като излязохме с идеята да го правим от трева”, казва Дейл Винс, основател на Ecotricity, цитиран от CNBC.

След като тревата е складирана, тя се подлага на анаеробно разлагане чрез микроорганизми в среда без кислород, което я превръща в зелен газ и природен тор, посочват от Ecotricity. Зеленият газ може да се пречисти и да се превърне в биометан, който може да бъде разпространяван чрез газопреносната мрежа редом с конвенционалния газ.

„Великобритания има изненадващ запас от зелена земя  - някъде около 120 хил. квадратни километра – така че ако използваме половината от това, можем да захраним с газ 100% от британските домакинства до 2030 г.”, казва Винс.

Китайци инвестират 1 млрд. долара в соларен завод край ЧернобилЯдрената катастрофа в Чернобил е най-тежката в историята.

Тревата е един от интересните източници на биогаз. Кафе, уиски и дори нечистотии от отходната канализация се използват за производство на зелена енергия.

Енергийната сигурност, грижата за околната среда и икономическите ползи са други предимства на газа, произвеждан от трева, посочва Винс.

Можем да произведем газа, който ни е необходим тук, във Великобритания, което ще ни направи независими от глобалния пазар на гориво и неговите цени, както и от несигурността по света, която е присъща за този пазар, става ясно от думите на предприемача.

„Можем да създадем масивни природни резерви с безпрецедентен мащаб и да имаме газ, който е неутрален към климата, което ще са реални стъпки в борбата с климатичните промени”, добавя Винс.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Нова елегантност при външните врати от Hörmann

Вратата ThermoPlan Hybrid се отличава със съосна визия на платното...