Как ще се представя икономиката ни в периода 2018-2020 г.?

2596
Как ще се представя икономиката ни в периода 2018-2020 г.?

© Pixabay

Министерството на финансите (МФ) завиши прогнозата си за икономическия растеж у нас.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 4% през тази година, сочи най-новото издание на Есенната макроикономическа прогноза на финансовото ведомство. За сравнение, в пролетното издание на бюлетина прогнозите бяха за 3% ръст на БВП през настоящия период.

Очакванията на МФ за икономическо развитие са по-оптимистични и за следващите 3 години. Според бюлетина, БВП на България ще постигне реален растеж от 3.9% през всяка една от годините в периода 2018-2020 г. включително.

Есенните прогнози сочеха, че икономиката на страната ще отчете годишни ръстове от 3.1% и по 3.2%, съответно през 2018, 2019 и 2020 г.Основна причина за завишените прогнози на МФ е благоприятното икономическо развитие през миналата година и първата половина на тази година. Преди броени дни Националният статистически институт публикува ревизираните данни на БВП през 2016 г.

Според тях, икономиката на страната е нараснала реално с 3.9% спрямо предварителните резултати, сочещи 3.4% ръст за периода. Така ревизираните данни поставят България в топ 5 на страните-членки на Европейския съюз по ръст на БВП през 2016 г.

Имат ли връзка емигрантските пари, ниските лихви и имотният бум?459.8 млн. евро пратиха у нас емигрантите за първото полугодие

През първата половина на тази година икономиката продължава доброто си представяне, записвайки ръст от  3.7%, като по този начин изпревари прогнозата, че през първите 6 месеца на годината нарастването ще е в порядъка на 3%.

„От гледна точка на очакванията, текущото по-благоприятно развитие на българската икономика през първата половина на 2017 г. намира отражение и в повишаване на оценките за икономическия растеж в рамките на целия прогнозен период 2017– 2020 г.

По изчисления на МФ, потенциалът на икономиката е повишен, което също дава основание за повишаване на прогнозата за растежа на БВП за периода 2017-2020 г., в сравнение с предходната прогноза”, пише в Есенната макроикономическа прогноза на МФ.

По традиция, повишаващите се доходи, вървящи ръка за ръка с ръст в потреблението, ще стоят в основата на позитивното представяне на българската икономика.

16 лева БВП за един отработен час създава българският работник През последните близо 20 години, средното БВП създаван от един работник за един отработен част расте значително

„Българската икономика се очаква да отбележи реален растеж на БВП от 4.0% през 2017 г., движена от вътрешното търсене и най-вече от частното потребление. Нарастването на реалния разполагаем доход на домакинствата и положителното развитие на пазара на труда през първата половина на годината подкрепиха ръста на частното потребление, а по-високите правителствени разходи за заплати и издръжка се отразиха в повишение на публичното потребление.

Очаква се благоприятната динамика от първото полугодие на 2017 г. да продължи до края на годината, като нарастването на частното потребление леко ще се забави и в резултат крайното потребление ще отбележи растеж от 4.3%”, пише в прогнозата.

Според финансовото ведомство, през 2018 г. икономическият растеж ще се забави леко до 3.9% „поради по-ниското търсене на основни търговски партньори на страната, което ще се отрази в ограничаване на растежа на износа на стоки и услуги до 5.9%”.

„В същото време, възходящата динамика при вътрешното търсене ще се запази, подкрепена от по-високите правителствени разходи. Крайното потребление ще се повиши с 4.7%, а ръстът при инвестициите ще се ускори до 4.3%”, пише в документа.

В периода 2019-2020 г. динамиката на БВП се очаква да остане на ниво от 3.9%. Според МФ, към края на прогнозния период ще станем свидетели на забавяне на растежа на крайното потребление, което ще бъде „повлияно от публичното потребление и ограничаванията по линия на пазара на труда”.Забавяне на ръста на заплатите у нас ще се усети през 2019 г., когато се очаква компенсацията на един нает да запише годишно увеличение от 6.3% при 6% очакван ръст за тази година и 6.6% през следващата 2018 г. През 2020 г. обаче отново се очаква леко забързване в повишаването на доходите у нас от 6.4%.

По отношение на средногодишната инфлация, МФ очаква тя да бъде в размер на 1.1% в края на тази година, 1.4% през 2018 г., 1.7% през 2019 г. и 1.8% през 2020 г.

16.5% от българския внос идва от Русия и ТурцияМоже ли да се каже, че Турция и Русия са основни търговски партньори на България?

Предвижда се още по-голям спад на безработицата, като в края на тази година тя ще бъде 6.5%, намалявайки до 6.2% през 2018 г., до 5.9% през 2019 г. и до 5.6% през 2020 г.

Според МФ през целия период 2017-2020 г. вносът на стоки и услуги у нас ще нараства по-бързо от износа. Най-голяма пропаст между двете се очаква през следващата година, когато износът ще скочи с 5.9%, а вносът с 7.1%. По този начин България ще продължи да бъде с отрицателен търговски баланс през целия прогнозен период.

Прогнозата сочи, че преките чуждестранни инвестиции ще бъдат в порядъка на около 2% (приблизително по 1 млрд. евро годишно) от БВП през всяка една от годините до 2020 г. 

„Основните рискове пред прогнозата се свързват с външната среда, динамиката на международните цени, както и неблагоприятните демографски тенденции в страната”, посочват от МФ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg