Как щеше да се промени Америка, ако нямаше дебели хора?

1159
Как щеше да се промени Америка, ако нямаше дебели хора?

Ако в САЩ нямаше нито един дебел човек, спестените пари от горива, храна и други щяха да бъдат достатъчни, за да получи всяко домакинство по над 4 000 долара върху доходите си, изчисляват от MSN.com.

В момента в САЩ 66% от населението е с наднормено тегло, 33% са със свръхтегло, от които 4.7% са толкова дебели, че това застрашава живота им.

Ако никой в Америка не беше дебел, страната щеше да спести милиони от бензин, печалбите на авиолиниите щяха да се удвоят, милиони щяха да бъдат спестени от борбата с болести като диабет, казват журналистите от популярния сайт. И още нещо – хиляди лекари щяха да бъдат без работа.

Печалбата на Макдоналдс щеше да се стопи, но продуктивността на американските служители щеше да се увеличи.

И ако добавим спестените разходи за храна, облекло и някои удобства, неизразходваните средства щяха да бъдат достатъчни, за да се раздаде на всяко американско семейство по 4. 270 долара, изчисляват експерти.

Цялата сума, която държавата ще спести, възлиза на около 487 млрд. долара, което е почти 3.5% от БВП на страната.

Как се изчислява сумата?

Според индустриална статистика, поради по-ниското тегло на превозвания товар, колите и авиолиниите ще изразходват по-малко гориво, което ще се равнява на повече от 5 млрд. долара в парична стойност. Според статистика един шофьор с наднормено тегло гори с около 18 галона повече бензин на година от този с нормално тегло поради по-голямото натоварване на возилото му. По този начин нуждата от внос на петрол ще намалее с 1%.

Дрехите XXXL размер обикновено струват с около 10-15% повече от стандартните размери, така че разходите за облекло ще намалеят с 10 млрд. долара.

Ако американците ядяха с около 150 калории по-малко на ден, това ще спести около 6.5% от разходите им за храна или 20 млрд. долара. Фермерите в страната не биха имали загуби, тъй като в такъв случай те могат да се насочат към отглеждане на повече зеленчуци и плодове.

Всяка година медицинските разходи на населението, свързани с проблеми със здравето, породени от наднормено тегло (като сърдечни проблеми и диабет), възлизат на около 140 млрд. долара или 6% от всички медицински разходи. Разходите по медицински застраховки също ще намалеят драстично. Хиляди лекари обаче биха били без работа.

Продуктивността на работниците щеше да скочи главоломно, тъй като хората ще отсъстват от работа по болест по-малко, а ако са във форма, ще се уморяват по-малко. Според Рос Девол от института Milken, ако в Америка нямаше затлъстели, продуктивността щеше да се увеличи и да се изработва продукция за още 257 млрд. долара, което е 1.8% от БВП. Такава промяна би позволила на фирмите да увеличат заплатите и да наемат повече работници.

Кои щяха да са недоволните?


В Америка на пълна пара работи така наречената “индустрия, рекламираща отслабването”, чийто оборот възлиза на 55 млрд. долара всяка година. Ако няма дебели, няма да има кой да купува хапчета за отслабване, вталяващи клинове и т н.

Между другото, на производителите вече няма да се налага да правят вратите по-високи, столовете по-големи и седалките в колите, автобусите и други - по-широки.

В числа не могат да се измерят социалните преимущества. Според много изследвания хората, които нямат проблеми с теглото и имат атлетични фигури и самочувствие, се женят повече, спят по-добре, по-удовлетворени са от сексуалния си живот, а според някои изследвания се справят по-добре с работата си и по-често биват повишавани.

Но естествено, по тази логика, ако всички са слаби и атлетични, то всички би трябвало да получават повишения и по-големи заплати, което е невъзможно.

Според социолози от университета в Охайо хората веднага ще измислят други критерии, по които да се разграничават (или бихме могли да кажем дискриминират) - “Ако не е големината на талията, ще бъде големината на носа или някаква друга черта, по която едните да превъзхождат другите.”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg