Какъв щеше да бъде светът с Луна от чисто злато?

9564
Какъв щеше да бъде светът с Луна от чисто злато?

© pixabay.com

Учените си намериха любопитно развлечение – те размишляват как би се променил светът, ако Луната беше изцяло от чисто злато.

Първо, ако Луната беше в същия размер, състоящата се от злато, тя би била доста тежка. Естественият спътник на Земята има плътност 3.34 г/см³. Плътността на златото е 19,32 г/см³.

Но този показател за златната Луна би бил още по-висок, тъй като благородният метал, по-близко до ядрото на планетата, би бил под по-голямо налягане и би превишавал 20 г/см³, пише на сайта Quora ентусиастът Дейвид Гудман.

По този начин златната Луна ще бъде 6-7 пъти по-тежка, отколкото сега. По груби сметки, нейната повърхностна гравитация ще бъде малко по-голяма от тази на планетата ни. Така космонавтите, долетели до Луната, там ще тежат повече.


Например в същите костюми, с които американците стъпиха на спътника на Земята, на златната Луна те биха били напълно обездвижени, отбелязва научният журналист Кори Пауел.

Пътешествията до Луната биха били по-скъпи от сега. Ако хората можеха да преодолеят всички сложности и се научеха да добиват злато на спътника и да го доставят на Земята, ценността на този важен за световната икономика скъпоценен метал би се понижила.

Самата Луна би била 8 пъти по-ярка от сегашната. Това щеше да я прави видна дори в слънчев ден.

Най-зашеметяващите недостъпни места на ЗемятаМалко хора осъзнават, че има места на Земята, на които хората все още не са стъпили и които все още са изцяло запазена територия на дивите животни

Приливите щяха да бъде по-големи заради повишената гравитация. Средно изчисленията говорят за 7 пъти.

Крайбрежните региони всеки път щяха да бъдат подложени на силни наводнения. А за плажната почивка земляните щяха да забравят.

Извод: златната Луна на небето би била доста красива, но последствията от това за жителите на Земята щяха да бъдат доста неприятни. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg