Какъв щеше да бъде светът с Луна от чисто злато?

9819
Какъв щеше да бъде светът с Луна от чисто злато?

© pixabay.com

Учените си намериха любопитно развлечение – те размишляват как би се променил светът, ако Луната беше изцяло от чисто злато.

Първо, ако Луната беше в същия размер, състоящата се от злато, тя би била доста тежка. Естественият спътник на Земята има плътност 3.34 г/см³. Плътността на златото е 19,32 г/см³.

Но този показател за златната Луна би бил още по-висок, тъй като благородният метал, по-близко до ядрото на планетата, би бил под по-голямо налягане и би превишавал 20 г/см³, пише на сайта Quora ентусиастът Дейвид Гудман.

По този начин златната Луна ще бъде 6-7 пъти по-тежка, отколкото сега. По груби сметки, нейната повърхностна гравитация ще бъде малко по-голяма от тази на планетата ни. Така космонавтите, долетели до Луната, там ще тежат повече.


Например в същите костюми, с които американците стъпиха на спътника на Земята, на златната Луна те биха били напълно обездвижени, отбелязва научният журналист Кори Пауел.

Пътешествията до Луната биха били по-скъпи от сега. Ако хората можеха да преодолеят всички сложности и се научеха да добиват злато на спътника и да го доставят на Земята, ценността на този важен за световната икономика скъпоценен метал би се понижила.

Самата Луна би била 8 пъти по-ярка от сегашната. Това щеше да я прави видна дори в слънчев ден.

Най-зашеметяващите недостъпни места на ЗемятаМалко хора осъзнават, че има места на Земята, на които хората все още не са стъпили и които все още са изцяло запазена територия на дивите животни

Приливите щяха да бъде по-големи заради повишената гравитация. Средно изчисленията говорят за 7 пъти.

Крайбрежните региони всеки път щяха да бъдат подложени на силни наводнения. А за плажната почивка земляните щяха да забравят.

Извод: златната Луна на небето би била доста красива, но последствията от това за жителите на Земята щяха да бъдат доста неприятни. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg