Какво е общото между яйцата и инвестициите

4961
Какво е общото между яйцата и инвестициите

© DeltaStock

Не слагайте всички яйца в една кошница. Това гласи народната мъдрост. Поговорката се оказва особено подходящ съвет, когато става дума за инвестиции.

Диверсификацията на инвестициите е едно от най-важните неща за успеха на всеки инвестиционен портфейл, смята Георги Иванов, инвестиционен консултант в УД „Делтасток управление на активи“ ЕАД.

„90% от успеха на всеки портфейл се дължи на правилното разпределение на активите в него”, посочи Иванов по време на семинар на тема „Как да инвестираме през 2018?”, организиран от DeltaStock и проведен вчера в София.

„Различните видове активи се движат в зависимост от новините на пазара и други икономически и субективни фактори, като има корелация между тях - цената им се движи разнопосочно. Въпросът е да се намерят активи, които са с отрицателна корелация, т.е. като се обединят, движението на тези, на които цената пада, да не влияе върху движението на другите”, обясни Иванов, като се съгласи с колегата си Андрей Стойчев, главен дилър в DeltaStock и председател на УС на компанията, че народната мъдрост „Не слагай всички яйца в една кошница” важи и при инвестициите.

„Няма абсолютни правила в инвестирането”, коментира и Стоян Михайлов, финансов анализатор в DeltaStock. По думите му, инвестирането е дългосрочен процес и налага необходимост инвеститорите да се запознаят с историята на движението на цената на активите, в които влагат средства. Това е важно, защото икономическите процеси имат цикличен характер. Той даде пример с това, че до 2000-та година икономиката и капиталовите пазари са били в подем, след което е последвал „отрезвяващ период”, продължил 9 години. „Преди циклите бяха по-големи и продължаваха по около 20 години, сега изглежда, че сякаш този период се намалява”, каза Михайлов.

За да демонстрират характеристиките на различните активи, експертите от DeltaStock бяха подготвили графика с популярните инвестиционни алтернативи, включваща щатския индекс Dow Jones, недвижимите имоти и депозитите. На база историческите данни през последните 10 години излиза, че инвестицията в Dow Jones е донесла цели 103% доходност, докато за същия период доходността при недвижимите имоти достига 59%. За десетгодишния период инвестицията в депозити носи доход от 53%, но с тази уговорка, че през последното десетилетие лихвите по депозитите бяха на доста високо ниво – нещо, което съвсем не е така в наши дни.

От гледна точка на диверсификацията инвестицията в индекси е най-подходяща, защото се влага в цяла икономика, а не само в конкретна позиция, стана ясно от думите на Георги Иванов. На фона на това вложенията в недвижим имот и депозит предлагат ниско ниво на диверсификация, като освен това са свързани с допълнителни разходи за излизане от инвестицията. При имотите това се случва до намирането на купувач, докато при депозитите - само на падеж, при положение, че не искаме да загубим доходността.

И все пак всеки инвестиционен инструмент има своето място в портфейлите на инвеститорите, обясниха експертите. Точно поради това един от най-подходящите начини за диференцирана дългосрочна инвестиция са взаимните (договорни) фондове. Те предлагат нисък праг за инвестиция, като у нас минималната сума за инвестиция в такъв фонд е от около 100 лева, обясни Георги Иванов.

Управляващото дружество очаква до няколко дни да получи  разрешение за появата на нов взаимен фонд у нас, който ще бъде управляван от УД „Делтасток управление на активи”,  обяви Иванов. Новият фонд ще бъде насочен към инвеститори със средни доходи, които имат по-дългосрочен поглед над вложенията си. Подробности за фонда ще бъдат публикувани на интернет страницата на дружеството след получаване на разрешителното.

Паралелно с това беше представена и онлайн сметката за търговия DeltaSmart, която изпъква с нулеви лихви, такси и комисионни. Чрез нея инвеститорите ще могат да влагат в над 1000 инвестиционни инструмента, като единственият разход за тях ще бъде спредът, посочи Андрей Стойчев. Потребителите имат избор дали да търгуват с индекси, ETF-и (борсово търгувани фондове), акции, злато и сребро.

По време на семинара бе засегната и темата за криптовалутите. По думите на Стойчев, този пазар все още е твърде млад, поради което има ниска ликвидност, водеща до висока волатилност. „С навлизането на повече капитали на този пазар ситуацията може да се нормализира”, обясни експертът. Ако това се случи, то следващият семинар на DeltaStock ще има и специален панел за криптовалути, добави с усмивка Стойчев.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg