Какво мислят милиардерите за кризата?

1511
Какво мислят милиардерите за кризата?

В момента всички се изказват по въпроса за кризата на финансовите пазари, телевизията и вестниците ни заливат с мнения на експерти и анализи, много от които си противоречат.

Има една група, чието мнение май все още не сме чули – тази на най-богатите и предприемчиви хора в света.

Сп. „Форбс“ попита някои известни милиардери кои индикатори следят и какво мислят, че ще се случи от тук нататък.

Как ще разберете дали кризата на Уолстрийт е свършила? Този въпрос изданието задава на Джон Кациматидис – милиардер, собственик на верига супермаркети, 215-ият най-богат човек в САЩ и кандидат за кмет на Ню Йорк.

Неговият отговор е: “Когато започнете да мислите, че да придобиете Citigroup е добра идея, тогава явно, нещата са започвали да се подобряват. В момента такова придобиване не е добра идея.”

Дон Марън, бивш изпълнителен директор на PaineWebber и основател на инвестиционната компания Lightyear Capital, държи под око активите на банки изпитващи затруднения. Според милиардера, те са важен индикатор за състоянието на икономиката.

Дали инвестиционните банки за в бъдеще ще отбелязват отново такива огромни печалби както преди? “Ще трябва да мине дълго време преди да достигнем до това ниво отново,“ казва Сам Уайли, който управлява хедж фонда Maverick Capital.

“Нещо, което забелязах още преди две години, бе че финансовият сектор в Америка отбелязва ръст, който е непропорционален от историческа гледна точка,”казва той,”Този сектор се разрастваше с много по-бързи темпове от онези сегменти на икономиката, където де факто има производство на нещо и продажба на нещо. Така че поне за известно време, секторът ще се свива.”

Стабилизирането на цените на жилищата ще бъде важен фактор, тъй като то ще повиши стойността на ипотечните ценни книжа. Кога можем да кажем, че пазарът на имоти е достигнал дъното? Според Кациматидис, който има многобройни имоти Ню Йорк и региона, “Цените ще са стабилизирани тогава, когато цената на един имот наистина отговаря на цената на строителството и земята, плюс малко отгоре за добро месторазположение.“

Според Джордж Линдеман (262-ят най-богат американец и притежател на 1.8 млрд долара) цените ще се стабилизират по-бързо в някои райони и по-бавно в други. Според него “Тези неща са регионален, а не национален проблем. В Хюстън например, имотният пазар процъфтява – свободни работни места в сектора на строителството няма, цените вървят нагоре, строят се сгради.“

Преди година акциите на Lehman Brothers се търгуваха на над 60 долара. А какво стана сега? Дали това, което съсипа Lehman, се е разпространило и към другите индустрии.

“Всяка компания, чиято дейност е основана на трупането на дълг е заплашена,“ казва интернет милиардерът Марк Кубан (2.6 млрд долара, номер 161 във Форбс 400).
Едно нещо е сигурно – каквито и да са времената, успелите бизнесмени не страдат от липса на идеи къде да инвестират. В понеделник стана ясно, че една от компаниите на Бъфет е купила подразделение на Aaron Rents.

Уайли, съветва да влагате парите си в сфери на бизнеса, които според вас са абсолютно солидни. На автора на „1 000 долара и една идея“ допадат компании като BP, заради инвестициите й във възобновяеми източници на енергия и добрият й мениджмънт и P/E коефициент.

Някои казват “Когато се лее кръв, купувайте.”Не може да не се запитаме, обаче и кой е виновен за сегашното положение?

Майкъл Блумбърг (кмет на Ню Йорк и основател на компанията Bloomberg, която го направи осмият най-богат човек в САЩ) казва „Не можем да виним само банките, а и хората, които се стичаха да вземат ипотека след ипотека. Нашето поколение е отраснало с разбирането, че първо трябва да отделиш малко спестявания и тогава да се забавляваш. Но днешното общество не е такова. Неговото мото е „Искам тук и сега“. Регулаторните органи също не се били адекватни.“

„Вината е на много хора“, казва в заключение той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg