Китай започва да отваря пазара си за български храни

1135
Китай започва да отваря пазара си за български храни

© МИ

Стартирани са общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти. Засега са финализирани три, като се очаква скоро да приключи окончателно и процедурата за износ на българско мляко и млечни продукти в Китай.

Това стана ясно по време на среща между министърът на икономиката Емил Караниколов и Н. Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китай в България, съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство.

Китайската страна активно изследва начините за засилване на сътрудничеството с България, заяви Н. Пр. Джан Хайджоу.

„Износът към Китай трябва да се увеличи и трябва да създадем баланс в търговията между двете страни. Според нас земеделието има широка сфера на обхват и в това число влиза търговията, производството на продукти, откриването на нови пазари и нови технологии за преработка на храни. Китайската страна придава огромно значение на българските селскостопански продукти“, поясни Н. Пр. Джан Хайджоу.

Той добави, че ако двете държави искат да повишат стокообмена трябва да работят в посока популяризиране на българките продукти в Китай и разширяване на каналите за търговия.

„Благодарим на посолството на Китай и разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос на български земеделски и хранителни продукти“, подчерта министър Караниколов.

По време на срещата бяха обсъдени вариантите за участие на китайски високотехнологични компании в първия научно-технологичен парк в България – „София Тех Парк“.

„Търсим международни партньори за участие в проекта, той предоставя добри условия за китайски компании и институти, обмислящи разширяване на техните научно-изследователски и развойни центрове в Европа“, заяви министър Караниколов. Той допълни, че възможните области за сътрудничество са в изграждане на собствени или съвместни лаборатории за научни изследвания и иновации, сътрудничество с водещи български научни институции, като и демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми.

От своя страна Н. Пр. Джан Хайджоу каза, че в “София Тех Парк” има отлични възможности за съвместна работа. „В момента стимулираме технологичните паркове в Китай да търсят възможност за изпращане на инкубатори в България. Заедно с инкубаторите ще дойде и пазарното търсене, както и средства, които ще помогнат за превръщане на научните резултати в индустрия“, посочи Н. Пр. Джан Хайджоу.

Защо Китай купува семената на света?Китай масово купува големи компании, заети в сферата на земеделието и храните

За периода 2006-2016 г. износът ни за Китай нараства над 6 пъти – от 78 млн. щ.д. през 2006 г. до близо 480 млн. щ.д. през 2016 г. Вносът от Китай също нараства, но с далеч по-умерени темпове (през 2006 г. е в размер на 961 млн. щ.д., а през 2015 г. е приблизително 1 млрд. и 79 млн. щ.д.). Китай заема второ място, след Турция, сред експортните ни дестинации извън ЕС.

Сходна тенденция се наблюдава и през 2016 г., когато стокообменът с Китай възлиза на 1629.1 млн. щ.д. Българският износ за Китай е в размер на 479.7 млн. щ.д. (-19.6%), а вносът от Китай се равнява на 1149.4 (+6.5%).

През първите три месеца на 2017 г. двустранният стокообмен се равнява на 462.1 млн.щ.д. (ръст от 9.22% спрямо същия период на 2016 г.), от които български износ на стойност 175.1 млн. щ.д. (увеличение от 28.2%) и внос на стойност 287 млн. щ.д. (+0.2%).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас