Китайска корпорация официално предложи да инвестира в БДЖ

5476
Китайска корпорация официално предложи да инвестира в БДЖ

© Pixabay

Китайската корпорация CRRC е пратила официално инвестиционно намерение, касаещо БДЖ, до министъра на танспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, съобщават от пресофиса на ведомството. Компанията е най-големият производител за железопътен подвижен състав в света.

В инвестиционното намерение са посочени решения за стратегическо съвместно сътрудничество, включващи предоставяне на пакет от високи технологии, финансиране, инвестиции, обучение и услуги.

Инвестиционното предложение включва три основни точки:

1. Рефинансиране на старите задължения на „Холдинг БДЖ“ ЕАД в размер на 130 млн. евро и финансиране на доставка на нови електрически и дизелови мотрисни влакове в размер на 170 млн. евро.


2. Доставка на нов подвижен състав, в съответствие с европейските стандарти и българските изисквания за сертификация. Подвижният състав ще бъде доставен своевременно спрямо спешните нужди на БДЖ и с високо съотношение цена-производителност.

3. Инвестиция в нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България.

Министърът на транспорта смени шефовете на БДЖ и НКЖИС протоколно решение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев са направени промени в състава на съвета на директорите в „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

Следващата крачка в двустранните отношения е сформирането на работна група с участието на представители на МТИТС, БДЖ, CRRC и китайски финансови институции, пише в съобщението на транспортното ведомство.

Един от основните приоритети на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията е подобрението на предлаганата от националния железопътен превозвач услуга, добавят от министерството.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg