Когато мъж под 35 г. не получи желаната работа

5789
Когато мъж под 35 г. не получи желаната работа

Увереността в себе си може да е от полза, когато се намирате в тежък момент. Но ако се превъзнасяте прекалено много, това може да замъгли обективната ви преценка.

Именно това установяват учени, изследвайки увереността на работното място. Те казват, че мъжете са по-уверени в своите способности, като често дори не поставят под съмнение тази си представа. Когато пък нещо се обърка, решават, че са дискриминирани полово. 

Милениум мъжете вярват, че от тях стават по-добри лидери

В проучването са били наблюдавани 8000 хора от поколението милениум на възраст 18-34 години. 33% от мъжете са вярвали, че често се сблъскват с полова дискриминация на работното място. Същевременно само 21% от жените се чувстват по същия начин.

Освен това мъжете е 50% по-вероятно да вярват, че от пола им зависи какви ще бъдат възможностите за професионално развитие.

На свой ред дамите по-скоро са убедени в половото равенство в офиса. 41% от тях вярват, че мъжете и жените „се оценяват по един и същи критерий“.

Изследването Qualtrics показва също така съществена разлика между представите на младите мъже и жени по отношение на това какви са характеристиките на добрия шеф или лидер.

5 житейски урока от бивша банкерка, която стана монахиня в Бутан През септември 1997 г. Ема Слейд напълно преобръща живота си

Например мъжете от поколението милениум е по-вероятно спрямо жените да са убедени, че са прекрасни лидери. 38% от тях вярват в това срещу 14% от жените.

По-скоро мъжете и жените нямат предпочитание към пола на шефа си. Забелязва се обаче, че 2/3 от жените и 72% от мъжете предпочитат да работят с хора от техния пол.

Убедени, че са прави

Учените установяват още, че причината, поради която мъжете може да усещат полова дискриминация, когато става дума за наемането на работа, вероятно се крие в откровеното им убеждение в собствените им способности. В този ред на мисли, когато мъжете не получат желаната работа, те са по-склонни да обяснят резултата с полова дискриминация, отколкото с фактор като по-добре квалифициран друг кандидат.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg