Кои са най-често фалшифицираните стоки?

1429
Кои са най-често фалшифицираните стоки?

Днес всяка известна марка има имитация, която се продава някъде по света. По данни на Световната митническа организация, на фалшивите стоки се пада почти 10% от световния търговски оборот, или около 500 млрд. долара на година.

До сега през 2008 г. властите в САЩ са задържали фалшиви стоки за 113 млн. долара, с 2% повече от миналата година. Но това е едва 5% от количеството, което влиза в Щатите всяка година, казват експерти. Имитации има във всяка индустрия. В някои обаче фалшификатите са плъзнали навсякъде и си имат утвърдена позиция на пазара.

Какви стоки се фалшифицират най-често? Businessweek публикува списък на най-често разпространените фалшификати в САЩ

Маратонки
40% от заловените пиратски стоки в САЩ миналата година са били спортни обувки. Тяхната стойност е била 77.8 млн. долара. Тази година са заловени ментета за 40.3 млн. долара.

Загубите на индустрията от имитации се изчисляват на 12 млрд. долара на година.
Най-често фалшифицираната марка е Adidas. През 2007 г. в света са били конфискувани имитации на дрехи и обувки Adidas за 7 млн. долара.

Облекло
14% от конфискуваните ментета в САЩ миналата година са дрехи. Те са на стойност 27 млн. долара, а само до сега през 2008 г. са конфискувани облекла на стойност 15.8 млн долара. Компаниите губят около 12 млрд. долара на година от имитации.

Най-често фалшифицирани са тениските Reebok. Наскоро в САЩ бяха арестувани двама души, които продавали по eBay фалшиви тениски на фирмата. Общата стойност на стоката им била 2.2 млн долара.

Електроника
8% от всички заловени фалшификати миналата година са електроника от типа на мобилни телефони, радиоприемници, батерии и др., на стойност 16 млн. долара. До сега тази година са хванати такива на стойност 9.7 млн. долара.

Най-често фалшифицираният продукт в тази сфера са батериите Panasonic. Миналата година веригата Sportsman's Warehouse, която има около 70 магазина в САЩ, трябваше да изтегли от пазара 4 400 джобни фенерчета, защотo Panasonic установиха, че батериите в тях са фалшиви и опасни за потребителите.

Друга популярна стока за фалшифициране в тази сфера са мобилните телефони. Само в Ню Йорк това лято бяха иззети 20 000 фалшиви телефона. Сред тях има такива, имитиращи почти всяка марка.

Дамски чанти/портмонета/раници
Това са 7% от конфискуваните стоки миналата година (на стойност 14.2 млн. долара). Тази година изземанията са за 9.9 млн долара.

Най-често срещаните ментета са Louis Vuitton. Компанията наскоро осъди eBay и твърди, че 90% от стоките с нейния етикет, продавани в сайта, са фалшиви. Louis Vuitton трябва да получи обезщетение от 60 млн. долара, а eBay обжалват присъдата.

Часовници
7% от иззетите стоки в САЩ миналата година са часовници. Те са на стойност 13.3 млн. долара. До сега през 2008 г. са хванати такива за 3.3 млн долара. Най-често фалшифицираната марка е Rolex.

Лекарства
Да се вземат лекарства без рецепта е голям риск. Въпреки това търговията с фалшиви медикаменти процъфтява. Миналата година в САЩ са конфискувани такива за 11.1 млн. долара (6% от всички). Индустрията губи около 32 млрд. всяка година от нелегалната дейност.

Най-често се фалшифицира Виагра на Pfizer. Миналата година са били иззети 6.4 милиона фалшиви таблетки. Второто най-фалшифицирано лекарство е успокоителното Norvasc на същата фирма.

Слънчеви очила
Миналата година са конфискувани очила за 3.9 млн долара (2% от всички фалшиви стоки).
Най-имитираните марки са Dolce & Gobbana и Chanel.

Софтуер
Няма точни данни за пиратството на софтуер, защото той се копира от компютър на компютър и рядко има физическо конфискуване. Изчислява се, че загубите на индустрията възлизат на 34 млрд. долара всяка година.

Най-често се срещат пиратски копия на програмата на Symantec Norton Anti-Virus. Въпреки че в САЩ този проблем е почти овладян, в Близкия Изток, Африка и Източна Европа властите не могат да се справят с пиратските копия, оплакват се от Symantec.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg