Кои са най-високоплатените шефове в Европа?

1109
Кои са най-високоплатените шефове в Европа?

Тази година в класацията на списание "Fortune" на двадесетте корпоративни ръководители в Европа с най-високи заплати се наредиха десет французи, като двама от тях са на първите две позиции.

Карлос Госн, CEO на Рено е начело на списъка с 45.5 милиона долара (включително милионите, които получава за ръководенето на Нисан, която се контролира от Рено).Това е размерът на възнагражденията му за 2006 г., който е повече от седем пъти полученото от него през 2005 г. и повече от два пъти възнаграждението на заемащия втора позиция Жан Пол Агом от Лорел – 19.3 млн. долара.

Доминацията на французите може да бъде прекратена другата година, ако президентът Саркози успее да наложи своето мнение за „възвръщане на морала в икономическия живот.“ Засега списъкът на Fortune се доминира от французите, като в него има още двама италианци, двама британци и двама швейцарци. Само дни след избирането му за президент, Саркози предложи промени в закона, които ще наложат ограничения на опциите, получавани от директори на компании, както и на традиционните им бонуси.

Французите всъщност оглавяват списъка заради това, че френските компании залагат прекалено много на опциите като компенсации за директорите.

За изготвянето на класацията Fortune ползват данните на Board-Ex, британска статистическа фирма, която изчислява размера на преките директни възнаграждения, които директорите от компаниите в Топ 500 на Fortune получават за 2006 г., като включват заплата, бонуси, опции и други допълнителни екстри. Не се включват обаче постъпления по дългосрочни планове (LTIPs), защото те се изчисляват прекалено трудно, освен това различията в тази практика в различните страни ги правят трудни за сравнение.

Като цяло директорите в Топ 20 са спечелили през 2006 г. с 59% повече отколкото през 2005 г., като пакетът с опции на Госн (на стойност 43 млн. долара) допринася най-много за това. Неговите добри резултати обаче не отговарят съвсем на резултатите на Рено.

Той все още се радва на доста добра репутация в страната, въпреки че други изпълнителни директори понесоха много критики от френската преса за високите си заплати, на фона на посредствени резултати на компаниите им. Един от най-заклеймените в това отношение е Ноел Форгиърд, който получи 11 милиона тази година, когато изгуби поста си на един от директорите на EADS - компанията, контролираща Airbus.

Според експерти континенталната част на Европа в момента повтаря сценария на Великобритания, където през 1990 г. имаше няколко скандала, свързани с високи заплати на изпълнителни директори, които наложиха повече прозрачност в днешни дни. Във Франция компаниите не са под чак такъв натиск от страна на институционалните инвеститори и продължават да се придържат към схемата с опциите, най-вече заради данъци.

Френската застрахователна компания AXA обаче промени практиките си. Нейният председател Енри дьо Кастрие обяви, че ще се откаже от тазгодишния си пакет опции. Кастрие е на седма позиция в класацията на списанието с 12.1 млн. долара за 2006 г., от които 7.6 млн. са под формата на опции. Ако и други френски компании го последват, догодина списъкът може би няма да е толкова „френски“.

Име, Компания, СтранаОбщо възнаграждение за 2006 в млн
1. Carlos Ghosn President/CEO, RENAULT, France$45.50
2. Jean -Paul Agon CEO, L’ORÉAL, France$19.30
3. Alessandro Prof umo CEO, UNICREDIT GROUP, Italy$18.10
4. Arun Sarin CEO, VODAFONE, Britain$15.20
5. Antoine Bern heim Chairman, ASSICURAZIONI GENERALI, Italy$14.20
6. Josef Ackermann Chairman/CEO, DEUTSCHE BANK, Germany$12.40
7. Henri De Cas tries Chairman, AXA, France$12.10
8. Thiery Desmares t ** Chairman/CEO, TOTAL, France$10.80
9. Daniel Bouton Chairman/CEO, SOCIÉTÉ GÉNÉRALE, France$10.70
10. Alfredo Sбen z CEO/Vice Chairman, BANCO SANTANDER, Spain$10.60
11. Marcel Ospel Chairman, UBS, Switzerland$10.50
12. Xavier Huilard CEO, VINCI, France$9.10
13. Ser gio Marc hionne CEO, FIAT, Italy$8.70
14. Beno оt Potier Chairman, AIR LIQUIDE, France$8.00
15. Donald Shepard Chairman, AEGON, Netherlands$8.00
16. Frederic k Godwi N CEO, ROYAL BANK OF SCOTLAND, Britain$7.80
17. Mar tin Bouygues Chairman/CEO, BOUYGUES, France$7.80
18. Franc k Ribo ud Chairman/CEO, GROUPE DANONE, France$7.30
19. Fran z Humer Chairman/CEO, ROCHE GROUP, Switzerland$6.90
20. Patric k Kron Chairman/CEO, ALSTOM, France$6.70

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...