Кои са новите крале на Уол Стрийт?

909
Кои са новите крале на Уол Стрийт?

Шест държави от Персийския залив контролират активи на обща стойност 1.7 трилиона долара, съобщава сп. “Businessweek”. Мъжете, които ръководят компаниите, разполагащи с тези пари, в момента са едни от най-влиятелните личности на Уол Стрийт.

Те използват милиардите си от търговията с петрол за да купуват акции от сините чипове на САЩ и да поглъщат и моделират американски компании.

Бадер м. Ал Саад е начело на Kuwait Investment Authority, което притежава активи в размер на около 213 млрд. долара. 15% от тях (32 млрд. долара) са инвестирани в развиващите се пазари и в хедж фондове.

Самеер Ал Ансари е CEO на Dubai International Capital с активи, оценени на около 12 млрд. долара. Самият той ръководи поглъщането на шест големи компании в САЩ, вкл. музейния оператор Tussauds Group, който купи през 2006 г. от Charterhouse Capital Partners за 1.6 млрд. долара. Миналата година той придоби голям дял от Сони и от хедж фондът Och-Ziff Capital Management.

Суд Баалауи (на снимката) е начело на Dubai Group, чиито активи се оценяват на 7 млрд. долара. Той помага на краля на Дубай да построи нещо като Уол Стрийт на Близкия Изток. През септември компанията му се съгласи да придобие 19.9% от Nasdaq, като част от стратегията за придобиване на шведската OMX Group.

През септември Дейвид Джаксън (CEO на Istithmar с активи от 8 млрд. долара) купи луксозната търговска верига Barney's за 942 млн. долара и 3% от европейския хедж фонд GLG Partners (оценяван на 20 млрд. долара). Джаксън е американец от арабски произход а компанията му Istithmar (което на арабски означава “инвестиция”) е основана през 2003 г. и е държавно контролирана компания, базирана в Дубай.

Шейх Хамад бин Хасим бин Йабир Ал
– Тани е премиер на Катар и ръководи Qatar Investment Authority (QIA), чиито активи се оценяват на 50 млрд. долара. В момента той работи заедно с Нелсън Пелц за придобиването на британския производител на безалкохолни напитки Cadbury Schweppes. Миналата година катарският фонд отправи оферта към британската верига супермаркети Sainsbury.

Внимание заслужава и Калдун Ал Мубарак, CEO на Mubadala Development Company, чийто размер на активи не е ясен. Миналата година компанията му купи значителни дялове в Carlyle Group и Advanced Micro Devices. В момента работи над екологичен енергиен проект, наречен Masdar, който по информация на “Businessweek” струва милиарди долари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg