Кои са жените - главни изпълнителни директори във Fortune 500?

1316
Кои са жените - главни изпълнителни директори във Fortune 500?

Преди няколко дни ви пердставихме тазгодишната класация на списание “Fortune” на най-големите публични компании в САЩ. Днес ще се спрем на 12-те жени -изпълнителни дирекори, чиито компании присъстват в авторитетния списък.

1. Анджела Брейли (на снимаката) – CEO на WellPoint (номер 33 в класацията)
Възраст: 33 години
Годишен доход (заплата и бонуси): 9.1 млн. долара
Анджела е единствената жена, чиято компания е в топ 50 на класацията. Тя ръководи WellPoint от юни миналата година. Нейна е заслугата за придобиването на WellChoice (на стойност 6.5 млрд. долара) през 2005 г.

WellPoint е най-голямата компания за здравно осигуряване в САЩ и е оценена на 60 млрд. долара.

2. Патриша Уорц, CEO на Archer Daniels Midland (номер 52)
Възраст: 55 г.
Годишен доход: 7.6 млн. долара
Патриша е свикнала да работи в мъжки свят. Тя е била в петролната индустрия 30 години, заемала е поста вицепрезидент на Chevron. Става главен изпълнителен директор на Archer Daniels Midland на 26 май 2006 г. като преди това никога не е работила в сектора на агробизнеса.

3. Индира Нои – CEO на PepsiCo (номер 59)
Възраст: 59 г.
Годишен доход: 11.8 млн. долара
Индира е начело на компанията от 2006 г. до сега. В момента тя работи по въвебдането на по-здравословни напитки. За 2007 г., която бе първата пълна година, за нея начело на PepsiCo, приходите се увличиха с 12% до 39.5 млрд. долара.

4. Ирен Розенфелд – CEO на Kraft Foods (номер 63)
Възраст: 63 г.
Годишен доход: 11.3 млн. долара
На Розенфелд й предстои труден период предвид, високите цени на млечните продукти, които се отразяват негативно на продажбите дори и на най-популярните изделия на компанията като Philadelphia Cream Cheese, коментира “Fortune”.

Тя се надява да постигне добри резултати с тригодишен план за разрастване, който включва съкращения на персонал, лансиране на нови продукти и подобрения по вече съществуващи.

5. Карол Мейровиц, CEO на TJX (номер 132).
Възраст: 54 г.
Годишен доход: 7.6 млн. долара
Веригата магазини наскоро бе разтърсена от вътрешен скандал свързан с изтичане на данни за клиенти, който предизвика разследвания, в резултат на които компоанията трябваше да плати милиони долари обезщетения на Visa и MasterCard. Въпреки това, TJX успя да обяви увеличение от 4.6% на нетните приходи и 2% дивиденд за акционерите миналата година.

6. Мери Самънс, CEO на Rite Aid (номер 142)
Възраст: 61 г.
Годишен доход: 4.3 млн. долара
Фармацевтичната верига бе на ръба на банкрута, заради счетоводен скандал, когато Самънс бе избрана за президент на компанията през 1999г.

В нейни ръце, Rite Aid напълно се възстанови и днес е тратата по големина верига от аптеки в САЩ, с 5 000 магазина, оценена на 17.5 млрд. долара.

7. Ан Малкеи, CEO, Xerox (номер 144)
Възраст: 54 г.
Годишен доход: 13.5 млн. долара
Когато Ан пое поста през 2001 г., компанията имаше сериозни проблеми, тъй като беше разследвана от властите за завишаване на финансовите си резултати.

Благодарение на изпълнителната си директорка, Xerox успя да се справи със затрудненията и завръщането на Xerox се определ компанията се определя от Fortune, като едно от най-добрите завръщания в корпоратвина Америка. Продажбите миналата година са се увеличили с 8% до 17.2 млрд долара. За в бъдеще, компанията разчита на успешни резултати, благодарение на цветните си притери и системите за поддържане на документация.

8. Бренда Барнз, CEO на Sara Lee (номер 203)
Възраст: 54 г.
Годишен доход: 8.7 млн. долара
Когато застана начело на компанията през 2005 г. първото нещо, което Барнз направи бе да намали броя на хората на ръководни постове. Sara Lee е оценена на 13 млрд. долара, но днес компанията се бори с високите цени на царевицата и зърното. Барнз ще трябва да се справи и с 29%-спад на приходите отчетен през 2007 г.

9. Андреа Юнг, CEO на Avon Products (номер 265)
Възраст 49 г.
Годишен доход: 13.7 млн. долара
121-годишната компания Avon също (като дамите нейни клиентки) е подвалстна на признаците на стареенето. За това през 2005 г. козметичният гигант бе подложен на програма за обновяване, която явно е дала резултат. Миналата година приходите и печалбата на Avon отбелязаха двуцифрен ръст до съответно 10 млрд. долара и 530 млн. долара.

10. Сюзън Айви, CEO на Reynolds American (номер 290)
Възраст: 46 г.
Годишен доход: 9.5 млн. долара
Под нейно ръководство, компанията производител на цигари, отбеляза ръст от 6% на приходите до 9 млрд. долара миналата година, когато акционерите получиха и с 80% по-висок дивидент.

11. Паола Рейнолдс, CEO на Safeco (номер 388)
Възраст: 55 г.
Годишен доход: 6 млн. долара
Рейнолдс се зае със съществени промени от заемането на поста през 2006 г. Тя продаде главната квартира на компанията, а сега се концентрира над въвеждане на иновативни технологии.

12. Кристина Голд, CEO на Western Union (номер 473)
Възраст: 60 г.
Годишна заплата: 9.4 млн. долара
Компанията вече оперира в 200 държави по света, а оборотът й премина 200 млн. долара. В началото на април Western Union въведоха нова услуга, която ще позволява на американците да правят парични преводи чрез мобилния си телефон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg