140 изядени яйца се падат средно на човек у нас през миналата 2016 г. Бройката скача до 254 яйца, когато става дума за общата трапеза на домакинствата у нас.

Това става ясно от данните на Националния статистически институт, който публикува специална статистка по повод Великден.

През миналата година у нас са произведени общо 1.3 млрд. яйца и 11 448 тона месо от дребен рогат добитък.

Средната консумация на агнешко и ярешко месо у нас възлиза на 1.1 кг на човек за посочения период.

Страната ни е изнесла 175 млн. броя яйца през миналата година, докато вносът възлиза на 90 млн. броя. Най-много изнасяме към Гърция (104 млн. броя), Австрия (22 млн. броя) и Белгия (19 млн. броя), а най-много внасяме от Румъния (46 млн. броя), Полша (41 млн. броя) и Германия (1.3 млн. броя).

От гледна точка на агнешкото месо, България е внесла 184 тона през 2016 г., докато износът ни възлиза на 921 тона.

Най-много внасяме от Испания (76 т.), Македония (63 т.) и Гърция (26 т.), докато най-добре се котира българското месо в Хърватия (599 т.), Италия (230 т.) и Йордания (36 т.).

В заключения от НСИ ни припомнят, че на Великден у нас имен ден празнуват 28 хил. жени и 14 хил. мъже, носещи имената Велико, Велика, Величка, Възкреса и др.