Крис Гарднър - един бивш бездомник, който днес е мултимилионер

16658
Крис Гарднър - един бивш бездомник, който днес е мултимилионер

Някога Крис Гарднър бил толкова беден, че в период на една година от живота си дори не е имал дом и заедно със сина си е спал където намери. Днес Гарднър е мултимилионер. Неговата удивителна история е дори филмирана от Холивуд - във филма „Преследване на щастието“ (The Pursuit of Happyness), а неговата роля се изиграва от Уил Смит.

По времето когато е бил бездомник Гарднър е карал неплатен стаж в Dean Witter Reynolds. През цялата 1981 г. той и двегодишният му син спели в църкви, приюти за бедни и обществената тоалетна на една станция от метрото в Оуклънд, Калифорния, а никой в работата му дори не подозирал. В крайна сметка Гарднър получил постоянна позиция на брокер в Dean Witter. Две години по-късно започнал да работи за Bear Stearns BSC, където бил един от най-добрите.

През 1987 г. той основава своя собствена брокерска фирма Gardner Rich в Чикаго. Днес той е мултимилионер, изявен оратор, филантроп и бизнесмен. Самият Нелсън Мандела скоро ще му бъде партньор във фонда, който ще основе в ЮАР и който се очаква да създаде стотици работни места и да налее милиони долари в републиката.

Той основава компанията си с капитал от 10 000 долара, като офисът е в апартамента му, където единствената мебелировка била едно бюро. Гарднър притежава 75% от брокерската си фирма, а останалото е собственост на хедж фонд.

През 2006 г. той продава своя дял във фирмата за милиони долари и става изпълнителен директор и основател на Christopher Gardner International Holdings с офиси в Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско.

Гарднър е магнетичен оратор и обаятелна личност – качества, които всеки бизнесмен трябва да притежава. Но какво стои зад успеха му? Според самия него – страстта. Пред списание Businessweek той казва: „Страстта е всичко, всъщност, за да успееш, трябва да си почти фанатичен в това, което правиш.“

Гарднър се счита за щастливец, защото е открил нещо, което наистина го прави щастлив. Той казва, че е не е имал търпение слънцето да изгрее, за да може да се заеме с работата си отново. Съвета, който дава на тези, които преследват кариери – „Бъдете дръзки и намерете своята страст. Това може и да не е работата, за която сте учили, но трябва да я намерите и да вършите точно нея. Никой друг не може да свърши тази задача вместо вас.“

Целта на Гарднър била да бъде „от световна класа“ в нещо и за него това нещо се оказало да бъде брокер на фондовата борса. Ако наистина харесвате това, което правите, ще го вършите с безкраен ентусиазъм, а това няма как да не означава, че ще бъдете ужасно добър.

Страстта е нещо, което не се учи, казва още той. Когато говорите пред хора, страстта е онова, което разграничава добрите оратори от средно добрите. Както Доналд Тръмп много често казва „Без страст не може да има енергия, а без енергия не може да се постигне нищо.“

Гарднър споделя, че когато след нощ, прекарана на станцията на метрото е отивал на работа, онова, което го е издигало в очите на колегите му е било неговият ентусиазъм и желание за работа.

Неговата история е в основата на холивудския филм „Преследване на щастието“ от 2006 година, който акцентира на едната година, в която той и синът му са бездомници. Във филма детето е на пет години, но в действителност синът му е бил едва на две години в този период.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ицоiawc
# 0
00:01 | 11 January 2014
Филма е покъртителен, един от любимите ми е. Евала на човека за силния му дух, минал е през тясната порта.....
Ruth
# 1
13:10 | 3 October 2012
The aiiblty to think like that is always a joy to behold
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg