Лъжете ли в CV-то си?

3277
Лъжете ли в CV-то си?

Факт е, че много хора се изкушават да преувеличат свои постижения или способности, когато пишат автобиографията си, а някои откровено си лъжат.
Списание “Форбс” съобщава, че в САЩ практиката става все по-разпространена. Докато едва 5% от американците си признават, че са лъгали в CV-то си, цели 57% от работодателите казват, че са се натъквали на неверни данни, когато са проверявали кандидат-служители.
Според Форбс лъжите, към които американците прибягват най-често в CV-тата си са:

1. Лъжат, че имат диполма за висше образование или завишават успеха си в нея.
2. Казват, че на предишното работно място са получавали по-висока заплата.
3. Нагласят си дати и срокове.
4. Лъжат, че владеят свободно език, който или изобщо не говорят, или са на ниво далеч под заявеното.
5. Лъжат за технически способности.
6. Дават фалшив адрес.

Списанието цитира и шестте най-големи “издънки” в публичното пространство в САЩ, когато за известни професионалисти, заемащи ръководни постове в големи компании, е било установено, че са излъгали за квалификацията и постиженията си.

Роналд Зарела, CEO на Bausch & Lomb излъгал, че има магистърска степен по бизнес от Stern School of Business към университета в Ню Йорк. Проверка показала, че той действително е посещавал заниманията по специалността в периода 1972-76 г., но никога не се е дипломирал.
След разкриването му компанията го накарала да върне получен бонус в размер на 1.1 млн долара. Той бил понижен, но останал на работа, тъй като от компанията заявили, че е прекалено ценен кадър, за да бъде уволнен.

Бившият старши треньор на Notre Dame Джордж О'Лиъри лъгал и за образование, и за постиженията си. Според автобиографията му той има магистърска степен от Университета в Ню Йорк, играл е в университетския футболен отбор, с който е печелил три индивидуални отличия. Оказва се, че той е учил във въпросния универистет, но не се е дипломирал. Що се отнася до футболния отбор, той не само не е печелил никакви отличия, но и никога не е бил титуляр на официален мач. О'Лиъри е принуден да се оттегли от отбора пет дни след встъпване в длъжност.

Марилий Джоунс, декан в Техническия Университет в Масачузетс, се представяла в CV-то си като “учен с дипломи по биология от Политехническия Институт Rennselaar и Медицинския Колеж в Албани”. Г-жа Джоунс дори си приписвала докторска степен. И на нея се наложило да се оттегли от длъжността си, след като била разкрита.

През 1999 г. В The Wall Street Journal излезе шокираща статия, в която става ясно, че Джеф Папоус, CEO на Lotus Corporation, е лъгал сериозно компанията си. Първо, той твърдял, че е бил капитан в американската армията (а всъщност е бил лейтенант), че е защитил докторат в Pepperdine University (за което там нищо не знаят) и че се е оправял сам в живота като кръгло сираче ( родителите му били живи и в добро здраве).
След публикацията Папоус трябвало да подаде оставка, а на всичко отгоре бивша негова служителка заела дело срещу него за сексуална дискриминация по същото време.
В момента той е предсетадел и CEO на Maptuit Corporation.

Главният финансов директор на Veritas software Кемет Лончар излъгал, че има диплома по счетоводство от Arizona State University и магистърска степен по бизнес администрация от престижния универистет Станфорд. Всъщност г-н Лончар малко преувеличил, - той е завършил специализантски курс в Idaho State University, но нямал висше образование.
След разкриването му бил принуден да напусне поста си, а акциите на компанията паднали с 16%.

Дейв Едмъндсен, CEO в RadioShack пък твърдял, че има дипломи по психология и теология от калифорнийския Pacific Coast Baptist College. След като станало ясно, че там такива специалности няма, му се наложило да се оттегли от RadioShack.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg