Манията около биткойн е като балона с лалета от преди 400 г.

52717
Манията около биткойн е като балона с лалета от преди 400 г.

© Pixabay

Манията около биткойн започна да генерира и доста негативни прогнози за бъдещето на най-популярната виртуална валута. Един от малцината анализатори, които предвидиха поскъпване на биткойн още когато криптовалутата струваше едва 6 цента, сега има доста негативни очаквания за бъдещето.

“Ценовата активност и маниакалните настроения доведоха настоящите цени до ниво, което засенчва дори манията по лалетата от преди 400 години“, казва анализаторът Елиът Пректър. „Успехът на биткойн роди още над 800 клонинга, като повечето от тях са високотехнологични пъмп енд дъмп схеми.“, смята Пректър. „Въпреки това обаче, инвеститорите нетърпеливо залагат на тях“, посочва той.

Елиът Пректър е син на известният инвеститор и анализатор Робърт Пректър, който популяризира принципа на вълните на Елиът, използвайки ги за да прогнозира краха на фондовите пазари през 1987 година.  Въпреки това, акуратността на вълните не Елиът се оспорва, след като Робърт Пректър предвижда края на бичия пазар в края на деведесетте, но реално силният период свършва 5 години по-късно спрямо прогнозата на анализатора.


Принципът на вълните на Елиът се използват, за да се предвиди представянето на даден пазар, чрез анализиране на неговите цикли. Така обикновено 5 вълни означават сигнал за спад на пазара. По думите на младия Пректър, биткойн се намира в петата си вълна на растеж на цената. Това не означава, че криптовалутата отново ще спадне до цена от 6 цента, посочва той, но отбелязва, че това може да се случи с новите виртуални валути.  

През 2010 година, Елиът Пректър пише материал, в който прилага принципа на вълните на Елиът върху биткойн, който тогава се търгува за 6 цена и никой не го взима насериозно.

Тогава анализаторът смята, че биткойн ще докаже, че може да се смята за едина от най-добрите възможности за инвестиция за всички времена.

Биткойн достигна рекордна цена от 3 041.36 долара през юни тази година, което е около 50 хил. пъти по-висока цена от тази през 2010 година. Понастоящем виртуалната валута се търгува за около 2 750 долара, което е близо троен ръст от началото на годината. Все повече Wall Street започва да обръща внимание на биткойн. Появиха се разнообразни прогнози, които сочат, че биткойн може да достигне цени от 5 хил. до 100 хил. долара, като всички са единодушни, че блокчейн технологията може да бъде трамплин към следващата революция в бизнеса, подобна на появата на интернет.

По думите на Пректър, вълнението около биткойн изпреварва манията по лалетата в Холандия, зародила се в началото на 1600-та година.

Луковиците за лалета станали толкова ценна стока през 1632 година в Холандия, че започнали да се продават на много холандски фондови борси. Много хора тогава продавали личните си вещи за да могат да се включат в търговията с луковици.

Като всеки балон, всичко това свършило през 1637 година, когато цените паднали и паническото разпродаване започнало, сочи сайта Investopedia. Луковиците започнали да се търгуват на старите си ниски цени, разорявайки много хора вложили сериозни средства в манията.

„Технологията сега е много по-напреднала, но човешката психология си остава същата“, казва Пректър.

Съосновател на етериум: Това е бомба със закъснителЕтериумът, който поскъпна с 1 700% на годишна база, е в основата на най-новия тренд в света на блокчейн технологията – първичното предлагане на виртуална валута – ICO

Проблемите на растежа, пред които са изправени биткойн и етериум, могат да се тълкува многозначно. Според Пректър, „те могат да са мания и революция по едно и също време“. Както всеки ентусиаст в света на виртуалните валути, и Пректър вижда огромен потенциал от гледна точка на автоматизирането на банковите услуги.

„Далечното бъдеще на криптотехнологиите е светло“, казва Пректър. За сметка на това, самата валута биткойн може и да не е част от бъдещето. „Все още е твърде рано за да разберем дали биткойн е Facebook или MySpace”, добавя анализаторът. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg