МФ погаси емисия еврооблигации, държавният дълг падна с 1 млрд.

2101
МФ погаси емисия еврооблигации, държавният дълг падна с 1 млрд.

Министерството на финансите нареди плащане на 990.375 млн. евро в полза на държателите на петгодишни еврооблигации на Република България, емитирани при годишен лихвен купон 4.25% с падеж 9 юли 2017 г.

В сумата са включени главница в размер 950 млн. евро, както и последният дължим лихвен купон в размер на 40.375 млн. евро, съобщават от пресцентъра на финансовото ведомство.

Средствата за погасяване на падежиращата се емисия са набрани по време на успешно емитираните през март 2016 г. на международните капиталови пазари двоен транш облигации на стойност 1.994 млрд. евро по средносрочната програма за емитиране на дълг на външните пазари.

Трансакцията включваше транш от 7-годишни облигации на стойност 1.144 млрд. евро при лихвен купон от 1.875% и транш от 12-годишни облигации на стойност 850 млн. евро при лихвен купон от 3.000%.

С част от постъпленията се погаси дълг в обращение през миналата година, а другата част остана като наличност към края на 2016 г. за покриване на падежа по еврооблигациите на 9 юли 2017 г., след като не се наложи финансовият ресурс да бъде използван от правителството за запазване на стабилността на банковата система във връзка с извършения преглед на качеството на активите и стрес тестовете на българската банкова система.

С извършване на плащането държавният дълг на България се редуцира с 950 млн. евро  - от 12.884 на 11.934 млрд. евро. Това представлява спад в съотношението дълг към брутен вътрешен продукт с близо два процентни пункта, съответно от 25.9% на 24.0%.

По този начин на държавния бюджет ще бъдат спестявани  разходи за обслужване на дълга в размер на 40.375 млн. евро годишно.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас