Министър Павлова: Поетапно освобождаваме главните пътни артерии

4199
Министър Павлова: Поетапно освобождаваме главните пътни артерии

Полагат се усилия до 6 часа ще бъдат отворени главните пътни направления, информираха в прессъобщение от Агенция "Пътна инфраструктура". Продължава да е сложна ситуацията от метеорологична гледна точка в Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Варна, Русе и Бургас. Заради навявания по-голяма част от пътищата са непроходими, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг на оперативния щаб, съвместно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, началникът на Гражданска защита комисар Никола Николов и началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

Пътната агенция и почистващите фирми са полагали усилия през цялата нощ да разчистват пътищата, но нулевата видимост затруднява работата на екипите.

Отворена е вече автомагистрала „Хемус“ до Ябланица, пуснато е движението на двата пътя за Русе през Плевен-Ловеч и през Велико Търново и за товарни коли.

Сега работим и за връзката Шумен-Варна и ще направим всичко възможно да пуснем това направление, първо за леки коли, защото има навявания. Екипите на АПИ работят за отваряне на Русе - Бяла, Русе- Разград и Русе – Силистра. Работим усилено по Варна-Добрич. Роторни снегорини почистват пътя от Исперих до Разград и от Шумен за Търговище. Полагат се усилия и за разчистване на пътищата Силистра и Добрич, въпреки че там все още има тежки навявания и обстановката остава сложна и повечето направления остават затворени.

Отворен е и пътя Бургас- Слънчев бряг, но имаме нулева видимост по направлението Бургас- Карнобат. Има жалби от граждани, но е рисковано за живота, защото и снегорините губят пътя, обясни министър Павлова. Достъпът до Бургас е възможен през Ямбол, Средец и Елхово.

Проходими са пътищата от и за зимните курорти. Остават затворени граничните пунктове с Македония и Сърбия, както и някой от проходите.

Министър Лиляна Павлова коментира недоволството на превозвачите от изминалата нощ, които затвориха АМ „Хемус“ когато 3 от 200 тира препречиха движението и спряха движението както на леките автомобили, така и на снегорините да почистват. Тя благодари както на органите на МВР, които положиха усилия да овладеят ситуацията, така и на останалите 200 превозвачи, които се съобразиха със забраната и изчакаха.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че 295 населени места и 75 000 потребители са без ток на територията на цялата страна. Причината е авария на 68 електропровода. Най-тежко е положението в „Енерго про”- Шумен, Добрич и Силистра и Сливен. Цяла нощ и днес работят 114 екипа на „Енерго про”, 30 на ЕVN.

Подаването на въглища от маришкия басейн е ритмично, АЕЦ Козлодуй работи в нормален режим, отчете още министър Петкова.

Комисар Николов от Гражданска защита отчете, че няма бедстващи хора на територията на страната и че усилията на Националния оперативен център през днешния ден ще са насочени към подпомагане на екипите на електрическите компании да възстановят електричеството в районите без ток.
 

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg