Може ли биткойнът да достигне цена от 4 000 долара?

4892
Може ли биткойнът да достигне цена от 4 000 долара?

© Pixabay

Биткойнът жъне рекорд след рекорд от началото на годината, като в началото на тази седмица мина границата от 1 600 долара за първи път в историята си. Според инвеститорите криптовалутата е достигнала настоящия си потенциал и вероятно ще търгне надолу. Не липсват обаче и мнения, според които цената на виртуалната валута може да удари 4 000 долара през следващите 14 месеца.  

От началото на годината биткойнът добави изумителните 75% към цената си, за да достигне новия си исторически максимум от 1686.41 долара (към момента на публикуване на материала - бел. авт), записани в рамките на днешната търговия, сочи справка на Profit.bg с данните на CoinDesk.

Въпреки феноменалното представяне на най-популярната виртуална валута съществува реалната възможност поредица от лоши новини да смъкне цената надолу.

На първо място  Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) в САЩ може да не даде зелена светлина на борсово търгувания фонд (ETF), който следи цената на биткойн, предложен за одобрение от братята Уинкълвос. Понастоящем SEC е дала срок до 15-и май всички заинтересовани страни да пратят становище „за“ или „против“ допускането на подобен ETF на конвенционалните капиталови пазари. Ако все пак фондът получи разрешение от американския регулатор, това би довело до все повече институционални инвеститори, които поглеждат към възможностите на криптовалутата.  

На второ място идват новините около бъдещето на структурата, стояща зад виртуалната валута. Блокчейн технологията, която задвижва платежната система на биткойн, е конструирана така, че да съдържа ограничен брой единици, които в даден момент ще бъдат достигнати. От една страна това е превенция от инфлация и политики, намиращи се в полето на спекулациите, но от друга провокира редица инвеститори да възроптаят от това ограничение и да лобират за нова технология Bitcoin Unlimited, която да премахне ограничението за максимален брой блокове в платежната система.  

На трето, но не на последно място, някои биткойн борси като Bitfinex, отрязаха достъпа на платформите си до банковата система, което ограничи възможността потребителите да теглят биткойн във конвенционални валути,

На фона на потенциалните заплахи за цената на криптовалутата съществуват редица позитивни влияния, които биха могли да я изстрелят до нови висини, а защо не и до ниво от 4000 долара.

На първо място Япония легализира виртуалната валута като платежно средство, което веднага доведе до засилено изкупуване на биткойн от страна на японски инвеститори.

На второ място, промени в кода на системата, стояща зад друга популярна криптовалута, лайткойн (litecoin), може да повлияят положително и на биткойн. Благодарение на промените в системата на лайткойн, трансакциите, осъществени с тази криптовалута, вече са много по-бързи, което директно влияе върху цената на виртуалната валута – колкото повече трансакции, толкова по-висока стойност.

Биткойнът мина границата от 1500 долараПредставянето на биткойн от началото на годината е впечатляващо

На фона на всички позитивни и негативни възможности, надвиснали над биткойн, инвеститорите очакват падане на цената до нива от около 1000 долара. В дългосрочен план обаче някои вярват, че стойността може да достигне 4000 долара.

"В хоризонт от 8 до 14 месеца прогнозата ми е, че ще достигне цена от около 4 000 долара“, казва Даниел Мастърс, директор на Global Advisors Bitcoin Investment Fund, цитиран от CNBC. Това не е самотен глас в пустиня, тъй като и други анализатори прогнозират драстичен скок в цената, но от порядъка до нива от около 3 000 долара.    

Пазарната кипатализация на биткойн достига 27.52 млрд. долара към момента на публикуване на материала. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg