МВФ: Без публични инвестиции стандартът на живот ще спадне

2075
МВФ: Без публични инвестиции стандартът на живот ще спадне

© Wikipedia

Стандартът на живот по света може да тръгне надолу, ако правителствата не инвестират повече средства в образование и проучвания, които да помогнат за повишаване на продуктивността на труда. Това каза вчера директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард. 

Лагард изнесе реч във Вашингтон, в която посочи, че частният сектор не може, без помощта на правителствата, сам да генерира достатъчно иновации, които да вдигнат производителността на труда на приемливо ниво, предава Reuters.

Нейните препоръки бяха подплатени от проучване на МВФ, което сочи, че финансовата криза през 2008-2009 г. и последвалата дълбока рецесия играят голяма роля в намаляването на продуктивността спрямо времената преди кризата. 

„Още едно десетилетие на слаб ръст в продуктивността може сериозно да подкопае стандарта на живот в глобален мащаб”, каза Лагард пред аудиторията на American Enterprise Institute - организация, насочена към бизнеса.

„Слаб растеж може също да застраши финансовата и социална стабилност на някои държави, правейки още по-трудно намаляването на прекомерното неравенство и поддържането на публичните и частни задължения”, добави директорът на МВФ.  

Икономистите смятат, че продуктивността е жизнено важна част от растежа на заплатите и вдигането на жизнения стандарт, но така и не могат да намерят обяснение на забавения ръст в продуктивността от началото на 2000 г. насам.

Според Лагард, рецесията в резултат на кризата е оставила „перманентен белег” върху продукцията, изработвана от един работник и общата производителност, което изисква мерки от гледна точка на иновации, които да допринесат - както капиталово, така и трудово.

„Изчислихме приблизително, че ако общият производствен растеж беше продължил да следва нивото си от преди кризата, общият брутен вътрешен продукт на развитите икономики щеше да бъде с 5% по-висок към днешна дата”, каза Лагард. По думите й, това би било еквивалентно на добавянето на още една Япония към световната икономика.

Според нея, всички правителства трябва да правят повече, за да провокират предприемаческата енергия, включително да премахнат бариерите, засягащи конкуренцията, инвестициите и образованието. Освен това е нужно въвеждането на данъчни облекчения за дейности, свързани с проучвания и развитие.

МВФ запази прогнозата си за растеж на българската икономикаМеждународният валутен фонд (МВФ) запази прогнозата си за растеж на българската икономика на 2.8% през 2017 г.

„Едно нещо е ясно: нуждаем се от повече иновации, не от по-малко. Силата на пазара няма да може сама да осигури този тласък, защото иновациите и изобретенията са, от една гледна точка, обществени блага”, каза директорът на МВФ.

По думите на Лагард, технологиите, свързани със смартфоните, са се развили благодарение на правителствените харчове в посока развитие на интернет и глобалните сателитни системи. Често разходи за отбраната създават продукт, които впоследствие има съвсем цивилно приложение.

Според данни на МВР, увеличение с 40% на разходите за частни проучвания допринася за 5% по-висок БВП в дългосрочен план.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg