На 7 г. това момче управлява собствена компания и пести за колеж

20384
На 7 г. това момче управлява собствена компания и пести за колеж

© YouTube

Никога не е прекалено рано да започнеш бизнес.

Когато Раян Хикман е на 3 години и половина, той посещава центъра за рециклиране rePlanet в Калифорния, където открива мисията на живота си. На следващия ден, докато поздравявал баща си Деймиън на алеята в техния град Сан Хуан Капистрано, изведнъж посочил към земята и казал: „Моят нов бизнес! Ще взема всички опаковки и бутилки от всички хора в квартала“.   

Днес на достолепната възраст от 7 години той е изпълнителен директор, мениджър и служител на компанията Ryan's Recycling Company. Той има 50 клиенти и над 200 хил. рециклирани бутилки и опаковки.


Въпреки че Раян няма спомен какво го е накарало да започне (било е преди повече от половината му живот!), страстно защитава причината за свето дело. „Правя го, защото бутилките отиват в океана и след това животните се разболяват и умират“, казва той.

По данни на баща му Деймиън Хикман Раян вече е спестил 11 хил. долара. Парите се съхраняват в сметка, предназначена за колеж, въпреки че Раян иска да купи боклукчийски камион и евентуално да стане боклукчия. Баща му споделя в съвместно интервю за CNN, че парите трябва да се събират за образование, но в крайна сметка решението ще бъде изцяло в ръцете на Раян, когато навърши 18-годишна възраст. „Да, но искам да купя камион“, продължава да настоява младият предприемач.

Едно от любимите места на Раян е центърът за морски бозайници, на който малчуганът дарява всички приходи от продажбата на тениски, брандирани с логото на компанията, като сумата досега е достигнала 3 700 долара. „Харесвам да ходя там и да наблюдавам морските лъвове. Парите, които даряваме им осигуряват храна и лекарства“, казва той.

За четири години дейност целият квартал вече е свикнал с малкото момче, което чука на вратите им за да вземе всички рециклируеми отпадъци. По-ентусиазираните съседи дори оставят сами торбите пред вратата на семейство Хикман.
Защо нюйоркчани ходят на психолог при... 11-годишно момче?Чиро Ортиз не е типичният психотерапевт. Докато някои вземат стотици долари на сеанс, една консултация при него струва само два долара.

Любимото занимание на Раян в училище е да помага на чистача господин Хосе да сортира боклука. „Жена ми и аз подкрепяме това, което прави и сме казали, че може да спре когато си иска.“, казва Деймиън Хикман. „Искам да го виждам с приятели, но знам, че рециклирането го прави щастлив. Всъщност той запали и други деца и сега заедно с четирима свои приятели помагат на господин Хосе“, споделя бащата на малкото момче.  

Хикман, който работи като графичен дизайнер, се определя като не повече от средностатистически любител на рециклирането. Това не пречи обаче, той да помага пълноценно на сина си. „Веднъж на всеки три седмици пътуваме до центъра за рециклиране, където му помагам да сортираме стъклото, алуминия и пластмасата, когато има голям купчина.“, казва бащата, допълвайки, че ролята на шофьор също е запазена за него. 

Въпреки купищата поздравления и благодарност, Хикман предпочита да остане малко по-предпазлив. „Опитвам се да обезсърчавам директните дарения, тъй като не искам хората да мислят, че се опитваме да правим пари от детето.“, казва Деймиън. По думите му, той ясно осъзнава, че синът му прави хората щастливи, като 99% от коментарите по адрес на детето съдържат думата „вдъхновяващо“. Но все пак част от мненията са в друга посока - „детето е маркетингов инструмент за бизнеса на майка му и баща му“. „Опитваме се просто да не четем тези коментари. Веднъж започнах да пиша отговор на подобно мнение, но спрях. Не мисля, че си струва.“, добавя бащата на 7-годишния Раян.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg