Намаляват оборотите от издателска дейност у нас

1417
Намаляват оборотите от издателска дейност у нас

© Pixabay

Индексът на оборота в сферата на издателската дейност намалява с 8.8% на годишна база през първото теимесечие на тази година, сочат данните на Националния статистически институт.

Това се случва на фона на 3.7% нарастване на индекса на оборота в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения”. 

Нарастване на индекса на оборота на годишна база има при почти всички дейности, като най-съществен е ръстът при „Радио- и телевизионна дейност” - с 18.2%, и „Информационни услуги” - с 12.7%.

Освен в издателската дейност, спад в оборта от 6.7% на годишна база се наблюдава и при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика”.

През първото тримесечие на 2017 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи” нараства с 4.3%, в сравнение със същото тримесечие на 2016 година.

Най-висок е ръстът при дейностите „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта” - с 9.8%, и „Пощенски и куриерски услуги” - със 7.6%. Намаление се наблюдава при „Въздушен транспорт” и „Воден транспорт”, съответно с 18.8 и с 6.1%.

При "Други бизнес услуги" най-голямо увеличение спрямо първото тримесечие на 2016 г. е регистрирано при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила” (20.9%) и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации” (20.5%). Спад се наблюдава единствено при „Рекламна дейност и проучване на пазари” - с 3.5%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас