Най-гъстонаселената европейска страна през 2050 г. ще бъде...

14844
Най-гъстонаселената европейска страна през 2050 г. ще бъде...

© pixabay.com

Към средата на века Германия и Франция ще загубят своя статус на най-населените страни на Стария континент, като не отчитаме в тази класация Русия. Както се очаква, Великобритания ще ги изпревари. За това има 2 причини.

От 1976 г. в Обединеното кралство всяка година се регистрират повече раждания, отколкото смъртни случаи. Съгласно данни на националната статистическа служба, населението на страната сега е 65 млн. души. Към 2025 г. тази цифра ще достигне 76 млн. души, съобщава The Telegraph.

Увеличаването на продължителността на живота е основна причина за нарастване на населението. Дълголетието непосредствено зависи от подобряването на условията на живот и доброто здравеопазване.


Очаква се, че момичетата, родени през 2015 г., ще живеят средно 82.8 г., а момчетата – 79.1 г. Това означава, че хората на възраст над 65 г. към 2045 г. ще бъдат, примерно, 1/3 от общото население.

Към този момент Великобритания заема трето място по брой население в Европа. Пред нея са Германия и Франция.

Ако това темпо на нарастване на населението продължи, през 2050 г., страната ще стане лидер в класацията.

Националната статистическа служба също така отбелязва, че увеличаването на продължителността на живота намалява броя на трудоспособното население. Това ще се случи за първи път от 40 години насам.

Още една причина да се пенсионирате във ФинландияСътрудници на филандските пощенски служби, освен доставки на писма и пратки, ще предлагат компанията си на възрастни хора, които няма с кого да излязат на разходка

 

Имиграцията също влияе на нарастването на населението. През 2015 г. в Обединеното кралство са имигрирали 631 500 души, докато страната са напуснали – 299 200 души.

Средно за периода от 2004 до 2015 г. прирастът е около 250 000 души на година. Това е с 50 000 повече, отколкото естествения прираст на населението.

Увеличаването на жителите на страната влияе положително върху икономиката, тъй като предлага повече работна ръка.

Но продължителността на живота в същото време може да доведе до по-голямо натоварване върху националната система за здравеопазване.

През 2016 г.  на 1000 трудоспособни граждани са се падали по 308 пенсионери, а през 2037 година ще бъдат по 365.

Нарастването на населението означава, че ще има по-малко хора в работоспособна възраст и повече в пенсионна.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg