Най-красивите замъци в околностите на Прага

6215
Най-красивите замъци в околностите на Прага

Ако сте ценители на старата архитектура и средновековните замъци, то първата ви мисъл вероятно е пътешествие до Англия или Германия. А защо не Чехия?

Тук можете да видите много интересни неща. Има над 2000 интересни замъка – което превръща страната в една от най-наситените като концентрация на такива обекти.

В следващите редове ще поговорим за няколко замъка в околностите на Прага.

Замък Кост

За разлика от другите замъци около Прага, Кост не е разположен високо на хълм. Вместо това се намира сред гъста гора, която го защитава от потенциални врагове.

Названието на замъка се отнася до каменните му стени, които са твърди като кости. Той е построен след 1370 г. Определя се като запазен готически замък и днес може да попътешествате до него и да видите много интересни неща.

В него редовно се организират културни мероприятия, дори рицарски турнири.

Замък Кокоржин

Намира се на висок хълм, от който се вижда долината Кокоржин. Този замък е построен около 1320 г. по поръчка на Хинек Берк от Дубе. В продължение на години е дом на ред благородни семейства, но от 16-и век е в упадък.

Император Фердинанд III включил замъка в т.нар. „прокълнат“ списък след 13-годишна война. В него били струпани съоръжения, които повече нямало да бъдат използвани. Като резултат състоянието на замъка още повече се влошило.

Днес можете да се наслаждавате на цялата територия на комплекса, включително да се качите на тераса по зъбчатите стени на замъка.

Италия раздава безплатно над 100 замъка, къщи и манастириИталия раздава безплатно повече от 100 исторически сгради в цялата страна, включително замъци, селски къщи и манастири

Чески-Штернберк

Този внушителен замък се намира на висок бряг с гледка към река Сазава и едноименното село. Мнозина справедливо предполагат, че това е един от най-добре запазилите се към днешна дата средновековни замъци в Чехия.

През годините той често е сменял собствениците си. Знаем, че е построен през 1241 г.

Замък Звиков

Основан е през първата половина на 13 в. Намира се на възвишение с гледка към сливането на реките Отава и Вълтава.

Преди време тук са се съхранявали кралските регалии, но след това замъкът започва да упада. Към 1840 година той практически представлява руина. За щастие е спасен от семейство Шварценберг, което възвръща стария му вид и слава.

Замък Кривоклат

Щом наближите замъка, ще си помислите, че сте в приказка. Този готически замък е очарователен и се използва за заснемането на филми. Той се намира в горски резерват Кривоклацко. Построен е в края на 13-и век като ловен дом на Карл IV.

Днес това е един от най-старите и най-важните замъци в Чехия. Вторият по посещаемост в страната. Кривоклат е отворен за посещения от април до октомври. Не работи в понеделник.

Замък Карлщейн

Един поглед е необходим, за да разберете защо това е най-посещаваният замък в Чехия. Той е построен от чешкия крал и римски император Карл IV на хълм с гледка към река Берунка. Представлява огромен готически замък, от който струи великолепие.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg