Най-скъпите десет цента в историята на САЩ

1225
Най-скъпите десет цента в историята на САЩ

Обикновено стойността на една монета се определя от рядкостта й, но не винаги. Понякога тя може да бъде задмината от историята около нея. Такъв е случаят с монета от десет цента от 1984 г., която наскоро бе продадена за 1.9 млн. долара и стана най-скъпата монета от десет цента в историята на САЩ.

Тя е била изсечена в началото на 20-и век, което се познава по главата на Статуята на Свободата, изобразена на едната й страна. Надписът “liberty” е почти изтрит, което свидетелства за дългогодишната й употреба.

Интересът към въпросната монета идва от мистерията около нея. Отначало се считало, че тя е изсечена допълнително от монетния двор в Сан Франциско, за да компенсира дисбаланс, но по-късно става ясно, че 24 подобни монети са били изсечени с цел подарък, който управителят на монетния двор Джон Дагет направил на приятелите си.

Седем банкери получили по три такива монети, а другите три били дадени на дъщерята на Дагет, която според слуховете си купила сладолед с едната. Досега от колекционери са издирени само девет от 24-те монети.

Тази, за която става дума, бе продадена от Даниел Розентал, бизнесмен от Оуклънд, на анонимен купувач, а куриерът, който трябвало да му я достави, не е ял и не е спал, докато не я е връчил лично на купувача.

Най-скъпата монета от едно пени пък датира от 1793 г. От едната й страна е изобразена главата на Статуята на свободата, а от другата надписът 1 цент, обграден от верига от 15 кръга, които символизират 15-те колонии на САЩ по онова време.

Дизайнът е на Хенри Войт, известен с липсата си на талант за тази работа. Дизайнът бил критикуван за семплостта си, както и за идеята за веригата, която според някои може да бъде схваната като символ на робството. Войт е изсякъл около 40 000 монети, преди да се принуди да наеме Адам Екфелд, който да й измисли нов вид, поради огромното недоволство на обществото.

От онези 40 000 “грозни” според американците монети, днес са останали едва 2 000. Те са били общо пет вида (веригата е била изсичана по пет начина). От единия от тези видове днес са останали само четири монети, които, естествено, са ужасно скъпи. Всяка една струва около 275 000 долара – не е лошо за едно пени!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg