Не е изключено да има нов имотен балон у нас

3868
Не е изключено да има нов имотен балон у нас

© Pixabay

Ако темповете, с които нарастват цените на имотите в най-предпочитаните локации у нас, се ускорят допълнително, има възможност да станем свидетели на зараждането на нов имотен балон. Това става ясно от месечния анализ на УниКредит Булбанк, чийто автор е главният икономист на банката Кристофор Павлов.

„Важно е да се има предвид, обаче, че ако темповете, с които нарастват цените на имотите в някои квартали в София и други предпочитани локации и сегменти се ускорят допълнително спрямо тези наблюдавани към края на 2016 г., появата на сигнали за прегряване може да се окаже много по-близо.”, пише в анализа.

Според Павлов, вероятността от такъв сценарий изисква „архитектите на стопанската политика да останат бдителни и да са готови да предприемат коригиращи мерки за охлаждане на търсенето, в случай че започнат да се натрупват индикации за формирането на нов балон с цените на жилищата”.

Това обаче може да се окаже трудна задача, тъй като липсва консенсус между икономистите, как се идентифицира имотен балон и какви са методите за охлаждането му.

„От друга, като се има предвид голямата нехомогенност на пазара, може да се окаже, че ще бъде необходимо да се адресират случаи на неустойчиво нарастване на цените в ограничен брой локации и сегменти, докато в останалата част от пазара цените на жилищата продължават да следват здравословна траектория.”, пише Павлов. Според него, подобен развой на събитията, ще изискват „внимателно прецизиране на коригиращите мерки и използваните инструменти, както и по-добра координация на действията на публичните власти.”

Като цяло, имотният пазар в България все още е далеч от надуването на балон подобен на този от първите години от членството на страната ни в Европейския съюз. „Ако се екстраполират тенденциите в ход към момента, опасността средните цени на жилищата в България да достигнат стойности, които започват да се отклоняват от тези обусловени от фундаменталните фактори, изглежда по-скоро като далечна перспектива.”, пише в анализа.

Цени на имотите в София по кварталиСобствениците на жилищни имоти в София все по-активно излизат на пазара на продажби в началото на 2017 г.

От банката прогнозира, че през тази година индексът на цените на жилищата ще нараства с 8.5% средногодишно. „Възстановяването на пазара на труда ще продължи да бъде най-важният фактор подкрепящ търсенето на жилища. С приближаване на икономиката до пълна заетост все повече домакинства ще се чувстват уверени в благоприятната перспектива пред доходите и работните места и ще бъдат окуражени да излязат на пазара като купувачи.”, пише Павлов.

Според него, липсата на алтернативи за спестяване, особено при ниската доходност по депозитите, ще провокира все повече покупки на жилища с цел инвестиция.

Според банката, достигнатите към края на 2016 г. цени, включително и тези за най-предпочитаните локации и сегменти могат да се определят като оправдани, тъй като ръстът в цените е еквивалентен на темповете на растеж на средните заплати у нас. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg