Не правете това, за да не провалите старините си

5787
Не правете това, за да не провалите старините си

Неведнъж сме писали за това какво трябва да правите и какво да не правите, за да подсигурите финансово старините си.

Вижте още: Седем признака, че не спестявате достатъчно за пенсиониране

Сега ще разгледаме вариантите как можете да провалите финансовото си спокойствие след пенсиониране, ако предположим, че сте достигнали финансовите си цели.

Ето няколко действия, които трябва да избягвате, събрани от финансовото издание Kiplinger:

1. Спирате да инвестирате в акции с пенсионирането си

С пенсионирането си много хора решават да променят начина си на живот. Едно от нещата обаче, които не бива да променяте, е това да инвестирате разумна част от спестяванията си на фондовите пазари.

Редица проучвания сочат, че едно от най-големите опасения на пенсионерите е, че ще надживеят своите спестявания. Това подтиква голяма част от тях да правят грешката да ги изтеглят от инвестиционните си сметки.

В среда на удължаване на средната продължителност на живот обаче пенсионерите по-скоро ще са изправени пред друг проблем – недостатъчни спестявания. Затова парите ви трябва да продължат да работят за вас с годините.

2. Инвестирате твърде много в акции

Налице е и напълно противоположен проблем. А именно да сте инвестирали всичко на фондовите пазари и да преживеете срив.

Пазарните сривове са относително чести явления, а не нещо невиждано. Най-големият проблем, свързан с тях, е, че понякога възстановяването отнема години и дори десетилетия - време, с което можете да не разполагате.

3. Не прогнозирате добре продължителността си на живот

Всеки иска да живее възможно най-дълго. Въпросът е, че понякога хората не предвиждат това в своите спестявания и планове.

Средният живот след пенсиониране в момента е около 20 години. Малка част от пенсионерите обаче предвиждат спестяванията им да стигнат за подобен период от време, което може да се окаже проблем, ако доживеят, например 100 години.

4. Харчите твърде много

На пръв поглед е ясно, че хората не бива да харчат безразсъдно пенсионните си спестявания. Въпреки това обаче първоначалният психологически ефект на пенсионирането често ни подтиква към не особено добре обмислени покупки, като например нов имот, кола или обгрижване на скъпо хоби.

Изследвания сочат, че новите пенсионери харчат много повече от средните си разходи в първите две години след оттеглянето си от работа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас