Недоволни собственици на жилища завземат интернет пространството в САЩ

552
Недоволни собственици на жилища завземат интернет пространството в САЩ

На фона на кризата в имотния сектор в САЩ, в страната стават все по-модерни интернет страниците, където недоволни от сключените сделки продавачи и купувачи публикуват коментари и обменят опит, пише BusinessWeek. Собствениците на домове си споделят правни съвети относно покупката на жилище, оплакват се и си препоръчват други сайтове, където могат да правят същото, от сорта на crapconstruction.com (в превод - скапано строителство.com) или khovsucks.com. (в превод - khov не стават за нищо.com).

В повечето райони на страната цената на жилищата, както и броят на продажбите, падат. Точно в такъв момент започват да изникват все повече проблеми, свързани с лошо строителство. Анди Мартин ръководи три уеб сайта - www.FightPulte.com , www.FightDiVosta.com и www.FightDelWebb.com, които имат за цел да помагат на хора, които считат, че са жертви на лошо строителство. Според Мартин, преди време, когато е имало бум на пазара на недвижими имоти строителите са работили прекалено бързо, за да могат да изпълнят всички поръчки и проблемите от тази „претупана“ работа започват вече да се усещат, а Интернет се превръща в нещо като граждански съд.

Най-често срещаните проблеми сред оплакванията са течове и появата на плесен, за което гражданите винят лошото строителство.

Ето и някои конкретни случаи. Сюзън Сабин си купува къща миналото лято, но не е доволна. Оказва се, че домът и е построен върху тип почва, който силно се издува, което влияе зле на стабилността на конструкцията, като избутва нагоре рамките на вратите и прозорците и създава пукнатини между стените, пода и таваните. Според г-жа Сабин строителят Pulte Homes е трябвало да тества почвата преди да започне работа. От компанията предлагат да направят безплатен ремонт, но според Сабин това е безполезно, защото тази почва винаги ще се надува. Стойността на къщата е паднала с почти 120 000 долара за последните 6 месеца, пише тя в интернет и настоява компанията да откупи къщата, но те отказват.

Интернет е единственият начин, по който Сабин може да действа в момента, тъй като не може да съди компанията. Според новия тип при договори, които в последно време се сключват в САЩ, собственикът трябва да мине през арбитър и след това евентуално може да съди строителя. Това, което обикновено се случва е, че компаниите плащат „компенсация“ на клиента, за да не се стигне до съд и да не може повече хора да разберат за проблема.

Не всички строители се определят срещу критиките в интренет, според някои мрежата създава среда за отворен диалог между всички страни, свързани със строителство и покупко-продажби на жилища, което е добре за индустрията.

Други компании обаче са бесни и съдят собствениците на подобни уеб сайтове.
Lennar имат не едно заведено дело срещу Майк Морган, агент на недвижими имоти във Флорида, който ръководи www.defective-homes.net (в превод името означава дефектни жилища). Според Lennar името на компанията се използва неправомерно в сайта, който те считат за инструмент в кампания срещу тях. На 20 юли съдия забрани на Морган да сложи името Lennar в адреса на сайта, а процесите почти са довели Морган до банкрут. Ако потърсите Lennar в Google, сайтът на Морган ще бъде един от първите резултати. Той твърди че има около 15 000 посещения на месец.

В момента компаниите могат да спечелят евентуално дело срещу сайтовете, защото при процес, администраторите им ще бъдат длъжни да докажат в съда вината на строителя по всеки публикуван от тях случай. Интернет страниците, от своя страна, се позовават на първата поправка в Конституцията, даваща свобода на словото.

Засега в щатите няма осъден заради съдържанието на коментари, които са пускали в интернет, дори и да са били неверни, но се счита, че трябва да има промени в законите, свързани с това. Ако може да се съди вестник, телевизия или радио заради съобщен коментар, то би трябвало да може да се съди и интренет страница за всякакъв тип публикации с невярно съдържание или клевета.

Продажбите на нови домове в САЩ паднаха с 6.6% през юни. За да намалят загубите си много строители съобщиха, че възнамеряват да редуцират разходите си. Това още повече притесни търсещите жилище, които се опасяват, че по-ниските разходи по строителството ще означават по-ниско качество.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg