Необслужваните договори за лизинг намаляват с 1/4 за година

1256
Необслужваните договори за лизинг намаляват с 1/4 за година

© Pixabay

Необслужваните договори за лизинг намаляват с близо 1/4 през последната година*.

Сумата на необслужваните договори за финансов лизинг отчита спад от 24% на годишна база към края на първото тримесечие на тази година, сочат изчисления на Profit.bg на база предварителните данни на Българската народна банка.

Така към края на март сумата на необслужваните договори за финансов лизинг достига 298.3 млн. лева, или 9.29% от общата сума на всички договори. За сравнение, през същия месец на миналата 2016 година тази сума е на стойност 391.4 млн. лева, или 13% от всички споразумения за финансов лизинг.

Общият портфейл на лизинговите дружества у нас нараства с 7% през последните 12 месеца, до 3.335 млрд. лева към края на март тази година. 96% от общия лизингов портфейл се дължи на договори за финансов лизинг, достигащи обща стойност от 3.209 млрд. лева. Споразуменията за оперативен лизинг възлизат на обща стойност от 125.2 млн. лева.

За разлика от финансовия лизинг, договорите за оперативен лизинг не е задължително да завършват с покупка на движимото или недвижимо имущество. По своето същество, те приличат по-скоро на договори за наем, отколкото на сделки за закупуване на даден актив на изплащане.

34% от всички лизингови договори са за товарни автомобили. Сумата по това перо нараства с 11.7% на годишна база, до 1.090 млрд. лева към края на март тази година. 32.6% от всички договори са за леки автомобили, като сумата скача с 20.4% на годишна база, до 1.047 млрд. лева.

20.5% от портфейла на лизинговите дружества се пада на договори за машини, съоръжения и индустриално оборудване. Сумата записва ръст от минималните 0.2% на годишна база, до 658.4 млн. лева.

9.5% от всички договори са за недвижимо имущество, като за разлика от всички останали пера, тук се отчита спад в размер на цели 24% на годишна база, до 306.7 млн. лева към края на март тази година.

Едва 0.35% от лизинговия порфейл се дължи на компютри и друго електронно оборудване.

30% ръст в лизинга на леки автомобилиЛизингът на леки автомобили скача с 30.7% към края на четвъртото тримесечие на миналата 2016 г.

Договорите за лизинг, сключени с физически лица, заемат дял от 9% от общата сума, достигайки до 291.9 млн. лева към края на първото тримесечие на 2017 година.

2.906 млрд. лева, или 90% от общата сума на вземанията, се дължат по договори, сключени с фирми.

Интересно е да се отбележи, че у нас има чужденци, които изплащат на лизинг активи на стойност 111 хил. лева.

Най-масовият срок за погасяване на лизинговите сделки е от 1 до 5 години. 68% от общата сума, или сделки за 2.188 млрд. лева, трябва да бъдат погасени в този диапазон.

* Необслужвани вземания - вземания, при които са налице обективни доказателства за обезценка на финансов актив съгласно параграфи 58 и 59 от Международен счетоводен стандарт 39 Финансови инструменти: Признаване и оценяване. 

Автор: Мартин Леков

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...