Нещата, които не трябва да правите на работното си място

1176

Искате да стоите настрана от сериозни гафове и да изградите добра кариера? Тогава добре е да не извършвате посочените по-долу 10 правила, препоръчват от изданието CNN.com.

1. Кражбата

Колкото и да си мислите, че компания, към която работите, ви е задължена, неща от сорта на моливи химикалки или всякакво офис оборудване на са ваши и не може да си ги прибирате след работния ден (колкото и да ви се струва нормално). Бъдете сигурни, че ако вашият шеф, или който и да било от колегите, ви спипа, ще бъдете уволнени незабавно, да не говорим, че кражбата си е подсъдимо деяние.

2. Обвинявате някого за извършено от вас деяние

Нечестно, детско и гадно, ама много гадно. Със сигурност допускането на грешки ще ви постави в неудобно положение, но това не е извинение да лъжете и да прехвърляте вината на някой друг.

3. Разпространяването на клюки

Никой не може да каже защо хората, които разказват някакви пикантни истории винаги са център на внимание. Много от нас са виновни за разпространението на поне един слух, който сте чули в последно време. По-добре стойте настрана от тези неща, или ако случайно все пак ви попаднат, то поне си ги запазете за себе си.

4. Обаждате се, че сте болен когато не сте

Ако се събудите и просто идеята, че трябва да ходите на работа ви се струва чужда, това не ви дава извинение да се правите на болен. Да се правите на болен по никое време показва несериозното ви отношение към работата изобщо. В същото време нали знаете българската приказка за "лъжливото овчарче". Честото ви правене на болен може да доведе до ситуация, когато наистина сте в недобро здраве, а работодателят да не ви извини.

5. Безпричинното перчене

Не си мислете, че да направите и най-малкото нещо, то е причина да се фукате и да искате всички да говорят за него поне седмица. Най-много да ви се изсмеят и изкоментират злобно постъпката ви, в много случаи дори зад гърба. Някои колеги дори могат да го приемат като опит да си издействате повишение и без да искате да си навлечете врагове.

6. Злоупотребата с офис техника

Това включва неправомерното разговаряне по телефона, пращането на и-мейли или друг вид съобщения, използвайки работно време и офис техника.

7. Занимаването на колегите с личните ви проблеми

Ако си имате някакви проблеми вкъщи това не означава, че всички колеги, шефът ви, че даже и портиерът на офиса трябва да знаят за тях. Споделянето им не само че е непрофесионално, ами дори е дразнещо.

8. Разполагате се прекалено много

Да се обличате официално, ако работното място ви го изисква, е просто задължително. Без значение колко готин е вашият шеф или от колко време работите на даденото място - това не ви дава право да ходите на работа като че ли излизате на неделна разходка в парка.

9. Да удряте шефа

Вашето работно място не е латиносериал с мелодрами и физически саморазправи. Винаги ще се намери нещо, за което шефът да ви издразни и да ви постави в неудобно положение. Не си и помисляйте за някаква саморазправа - ще ви е последна, със сигурност. Да, знаем, че някои шефове са гадни и колкото и да ви се иска да ги понатупате, не е това начинът. Японците са го измислили хитро. В мазетата на някои компании служители разтоварват като бият "кукли" с лика на техните шефове. Само да ми падне такава на моя...

10. Да удряте някой колега

Може и да ви дразни много, но по-добре си замълчете и изчакайте своя шанс. Физическата саморазправа не е най-добрият начин да поставите някой на мястото му, има и много по-ефективни. 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg