Нов удар за Uber във Франция

2324
Нов удар за Uber във Франция

© Pixabay

Франция е на път да получи зелена светлина за повдигане на криминални обвинения срещу Uber за нелегално опериране на таксиметрови услуги, става ясно от становище на адвоката на Съда на Европейския съюз.

Становището идва, след като през 2016 г. френският съд в Лил постанови, че американската компания за споделено пътуване практикува нелегални транспортни услуги. Решението тогава засягаше услугата UberPop, която позволява на потребителите да поръчат автомобили, управлявани от непрофесионални и нелицензирани водачи. 

Аргументите на Uber тогава бяха, че дейността на компанията се базира на определението „обществени информационни услуги”, като Uber настоя да бъде възприемана като интернет компания и пренасочи делото към съда на ЕС. 

Решението на съда обаче не е задължително да бъде в ползва на американския стартъп.

Страните-членки на ЕС могат да наказват нелегалните транспортни услуги, като UberPop, без да имат нужда от разрешението на европейските институции, става ясно от мнението на Мачей Шпунар, генерален адвокат в Съда на Европейския съюз в Люксембург, изразено в изявление.

Макар мнението на Шпунар да няма задължителен характер, съдиите се съобразяват с него в повечето случаи.

През май тази година Шпунар също посочи, че Uber реално предлагат транспортна услуга, а не обществена информационна такава. Тогава експертът заяви, че компанията трябва да търси начини да се лицензира в страните, в които оперира.

Позицията на Uber винаги е била, че те не предоставят транспортна услуга, а просто помагат на водачи и пътници да се свързват помежду си.

Единственият случай, в който страна-членка на ЕС трябва да уведоми Европейската комисия, е когато иска да прокара нов закон, който да регулира конкретна услуга. Случаят с UberPop обаче не е такъв и подлежи на регулация по настоящите закони във Франция.

„Видяхме позицията и чакаме финалното решение към края на тази година. Случаят е свързан с френски закон от 2014 г. и засяга peer-to-peer услуги, който ние спряхме през 2015 г. Към наши дни Uber работи във Франция единствено с лицензирани шофьори”, посочват от компанията в изявление.

Критикуват Uber за високи цени по време на терора в ЛондонПотребители се оплакват, че са били начислявани завишени цени по време на атаките в събота през нощта

Uber прекрати UberPop във Франция, след като имаше протести от страна на местните таксиметрови шофьори, които обръщаха автомобили и палеха гуми.

Освен това в страната бе заведено отделно дело срещу настоящия шеф на Uber за Европа, Средния Изток и Африка и бившия ръководител на френската дивизия на Uber. Двамата са обвинени, че са управлявали нелегална транспортна услуга по времето, когато на компанията е било наложено да плати 800 хил. евро. Това дело все още е в процес, като се очаква да приключи към края на тази година.

Ситуацията във Франция е поредният удар срещу американския стартъп, който бе обвинен за редица прегрешения, като сексуален тормоз и използване на софтуер за избягване на законови постановления. В резултат на това изпълнителният директор на Uber Травис Каланик напусна компанията.

Компанията за споделено пътуване среща страхотен отпор в Европа. Освен казуса във Франция, Uber наскоро излезе от датския пазар. Uber Pop пък е забранена в страни, като Германия, Швеция и др.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg