Сред най-разпространените пагубни пристрастия „почетното“ трето място, след алкохола и употребата на тютюневи изделия, по право принадлежи на навика да се консумира прекалено много сладко. Този „навик“ всъщност може да провокира сериозна зависимост.

Днес ще посочим няколко „железни“ причини, поради които е разумно да ограничите консумацията на сладки храни.

Десертът е невероятно вкусно лакомство, от което трудно човек може да се откаже. Знаете ли обаче, че навикът да се яде редовно и по много захар върви ръка за ръка с няколко нежелани ефекта?

Захарта потиска работата на имунната система

Честата консумация на захар изключва Т-клетките на кръвта, които отговарят за нормализацията на работата на имунната система, която противодейства на въздействието на ред болести и инфекции върху организма. Например количеството захар в една бутилка сладка газирана вода е способно да изведе извън строя имунната система за близо 60 минути.

Сладките храни доставят удоволствие, но не носят полза

В захарта напълно отсъстват каквито и да било полезни минерали и витамини. Наслаждавайки се на невероятния им вкус, вие изпитвате огромно гастрономическо удоволствие, но организмът получава 0 хранителни вещества.

Освен това захарта съдържа много калории.

Вялост и умора

След вкусния десерт чувствате прилив на енергия и заряд от бодрост? Струва ви се, че сте способни да изкачите планина или да пробягате маратон? Това усещане ще отлети след час-час и половина.

Тогава ви наляга вялост, умора, а като резултат от попадането на захар в кръвта се повлиява негативно мозъчната работа.

Проблеми със зъбите

Още от най-ранно детство родителите все говорят за това, че сладкото вреди на зъбите. Бонбони, бисквити, различни десерти – всички тези вкусотии трябва да се консумират ограничено. Защо се увреждат зъбите? В устната кухина има бактерии, които превръщат глюкозата в киселина, оказваща негативно въздействие върху зъбния емайл.

Болести и недъзи

Прекомерната употреба на сладки храни води до възникването на различни болести на черния дроб и бъбреците. Освен това негативно се отразява върху работата на сърдечно-съдовата система и провокира риск от хипертония. Може да стане причина за отключване на диабет.

Захарта води до затлъстяване

На всеки е известно, че прекомерната консумация на захарни изделия води до надебеляване. Малцина обаче знаят, че „празните“ калории натоварват панкреаса Като резултат той генерира повече инсулин. Неправилната работа на този орган води до хормонален дисбаланс, проблеми с апетита, нарушен сън и неправилна обмяна на веществата.