ОББ разпределя част от печалбата за 2016 г. като дивидент

1991
ОББ разпределя част от печалбата за 2016 г. като дивидент

Общото събрание на акционерите на Обединена Българска Банка (ОББ) одобри да бъде разпределена като дивидент за акционерите по-голямата част от нетната печалба за 2016 година.

Под формата на дивидент ще бъдат разпределени 97.9 млн. лева, докато останалата част от печалбата - в размер на над 13 млн. лева, ще бъде отнесена в резерв „Неразпределени печалби“, съобщават от пресцентъра на банката.

На провелото се днес Годишно общо събрание на акционерите, Обединена Българска Банка отчете нетна печалба за 2016 от 111.3 млн. лева. Наред с традиционно високата си ликвидност от 36 на сто, банката отчита и едни от най-добрите показатели за 2016 г. в банковия сектор у нас - възвръщаемост на капитала - 10.3 на сто и за ефективност – съотношение Разходи/Приходи от дейността - 37.8 на сто.

„За нас – изпълнителното ръководство и Съвета на Директорите на ОББ, изминалата 2016 година е поредната успешна година, през  която Банката по безспорен начин доказва  позицията си на една от водещите банкови институции у нас -  с възходящ растеж и висока степен на доходност за акционерите.  Нашите основни цели в годините напред остават същите – да подобряваме качеството на обслужване, да развиваме все повече и повече нови продукти, повишавайки непрекъснато значимостта на Банката както за развитието на нашата икономика, така и за българските домакинства“, посочи Стилиян Вътев,  главен изпълнителен директор на ОББ.

Общото събрание на акционерите освободи от отговорност всички членове на Съвета на директорите за дейността им по управление на Банката за периода 1-ви януари  – 31-ви декември, 2016, пише в съобщението.

Основни финансови резултати на ОББ към 31.12.2016:

• Общо приходи от дейността - 404.4 млн. лева

• Оперативни разходи - 166.1 млн. лева

• Провизии - 114.7 млн. лева

• Печалба преди данъци - 123.6 млн. лева

• Нетна печалба (след данъци) - 111.3 млн. лева

• Възвращаемост на активите (ROA) - 1.6 %

• Възвращаемост на капитала (ROЕ) - 10.3 %

• Обща капиталова адекватност - 24.3 %

• Капиталова адекватност от първи ред - 23.2 %

• Съотношение Разходи/Приходи - 37.8 %

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...