Обявяват новите седем чудеса на света на 7 юли

711
Обявяват новите седем чудеса на света на 7 юли

Обновеният списък ще бъде обявен на 7 юли. Повече от 70 милиона души са гласували досега в цял свят, а сред най-сериозните кандидати са Великата Китайска Стена, Колизеумът и Мачу Пикчу. Крайният срок за гласуване е 6 юли.

Единственото съществуващо и днес от 7-те чудеса са пирамидите в Гиза. Те ще влязат автоматично в новия списък, след като Египет заяви, че е абсурдно да бъдат обект на гласуване, тъй като са част от досегашния списък и не може да се посяга на статута им. Така чудесата в света ще са вече осем.

Хората от целия свят гласуват по интернет или телефон, като най-активни са жителите на Латинска Америка и Азия, а най-слабо е гласуването в Европа и САЩ.

Припомняме, че можете да дадете своя глас на адрес new7wonders.com. Гласуването по интернет е безплатно. Ако гласувате по телефона или чрез sms плащате като за международен разговор (sms) по тарифите на оператора, чиито услуги ползвате.

Организаторът – шведската New Open World Corporation е критикувана от някои медии за това, че прибира малка част от приходите от телефонните обаждания и съобщения, но от корпорацията твърдят, че парите ще отидат за подпомагане на световните архитектурни паметници.

Това е първият глобален вот в света досега и организаторите се надяват хората в САЩ и Европа да се активизират, за да можем да сме сигурни, че крайният избор ще е на всички жители на планетата.

Сред най-сериозните претенденти засега са Великата Китайска Стена, Мачу Пикчу в Перу, Колизеумът в Рим, Тадж Махал и Петра в Йордан. Към тях наскоро се присъедини Акрополът в Гърция, а Статуята на Свободата в Ню Йорк и Операта в Сидни засега са на девето и десето място.

Извън челната десетка са Алхамбра в Испания, църквата Св. София в Турция, Кремъл, Стоунхендж, Тимбукту и др.

Кампанията бе започната през 1999 г. от шведския авантюрист Бернард Уебър. Броят на номинациите тогава бе почти 200, от които бяха селектирани 21 места, за които в момента можем да гласуваме.

Организторите признават, че няма как да се следи дали хората не гласуват повече от един път. Има система, която следи да не се повтарят и-мейл адресите, но все пак пълна гаранция не може да има.

Сегашният списък на седемте чудеса на света включва обекти предимно от Средиземноморието и Близкия Изток. Това са Висящите градини на Семирамида, Храмът на Артемида в Ефес, Колосът в Родос, Мавзолеят В Халикарнас, Фарът на остров Фарос, статуята на Зевс в Олимпия, и Египетските пирамиди. За съжаление всички, с изключение на пирамидите, вече не съществуват.

От 7 юли чудесата на света ще бъдат осем, защото жителите на планетата ще изберат нови седем, а пирамидите ще бъдат добавени автоматично към тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg