Основателят на Facebook подкрепя идеята за безусловен базов доход

3977
Основателят на Facebook подкрепя идеята за безусловен базов доход

© Facebook

Основателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг подкрепя идеята за безусловен базов доход. 

“Трябва да проучваме идеи, като тази за безусловния базов доход, за да се уверим, че всеки има спокойствието, за да пробва нови идеи”, каза Закърбърг по време на речта си в Харвард, където след дълги години най-накрая се дипломира.

Какво е безусловен базов доход?

Това е концепция, която получава сериозно внимание, особено в Силициевата долина. Страна, в която има безусловен базов доход, трябва да гарантира минимални доходи на всеки един от своите граждани, независимо от неговата възраст, здраве, трудов статус, място на раждане, размер на семейството и прочее.

С други думи, това означава, че всеки получава заплата, независими дали има работа или не.


Извън хипотезите и предположенията, съществуват страни, като Канада и Финландия,  където се експериментира по този въпрос. В тях се осигуряват финансови средства на хора, които доскоро са били на помощи за безработица или живеят действително с много ниски доходи.

Гласовете в подкрепа на безусловния базов доход твърдят, че той би дал сигурност на работниците, по отношение на заплахата от автоматизацията, която може да отнеме работната им позиция. Освен това, според тях, подобна концепция би намалила неравенството в доходите сред населението.

Критиците на тази концепция твърдят, че тя носи добри намерения, но няма да разреши по-големите промени, като бездънното нарастване на заплати през последните десетилетия. Освен това гарантираният доход оспорва ценността, че за да се печелят пари, е необходимо да се работи.

„Тази мисия е сгрешена”, казва Лоурънс Мишел, президент на центъра за проучвания Economic Policy Institute. „Този поглед над света на технологичен изпълнителен директор, според мен, е изкривен”, казва той, цитиран от CNN. 

Страните по света експериментират с безусловния базов доход в широк диапазон от начини. От тази година във Финландия около 2000 граждани започнаха да получават безусловно близо по 600 долара на месец.

Гражданите са избрани на случаен принцип, като условието е да са получавали помощи за безработица или субсидии към възнагражденията си. Парите, които получават месечно, не се облагат с данъци. Предвижда се след 2 години, в зависимост от резултатите, тази стратегия да се наложи в цяла Финландия.

От друга страна, канадската провинция Онтарио, в която се намира и Торонто, стартира пилотна програма през този април, която осигурява на 4000 граждани безусловен доход от 12 600 долара годишно. Кандидатите за участие в програмата трябва да са на възраст между 18 и 64 години, както и да докажат, че живеят с ниски доходи.

Доход от 2 500 франка за всеки швейцарец, независимо дали работи?Ето каква е разликата между бедните и богатите страни.

На фона на това, идеята за безусловен доход среща голям скептицизъм в други страни по света. Така например, през миналата година Швейцария отхвърли категорично чрез референдум въвеждането на подобна програма.

Възможно ли е в САЩ да бъде въведена система за безусловен базов доход? Според анализатори, това е малко вероятно да се случи, тъй като подобен разход би поставил под риск социалната и здравната система в страната.

Освен това, в САЩ вече вървят програми, които са противоположни на идеята за гарантирани приходи, като тази, която засяга обезщетенията за безработица. В някои щати, като Флорида и Северна Каролина, срокът за ползване на тази придобивка е ограничен на 13 или 12 седмици, в зависимост от случая, за разлика от стандартния период за САЩ, възлизащ на 26 седмици.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg