Основните финансови грешки според възрастта

10129
Основните финансови грешки според възрастта

© pixabay.com

С времето всички остаряваме и започваме да се отнасяме към парите по различен начин. Елиминираме част от грешките, които правим, но за съжаление ги заместваме с нови.

На всеки етап от живота е необходимо да разполагаме с финансова стратегия. Но повечето хора предпочитат да си търсят оправдания, тъй като не следват собствена стратегия.

Интересното е, че представителите на различните поколения правят характерни финансови грешки.


Например завършващите университет си струва да се отнасят отговорно към процеса на инвестиране, за да разполагат в бъдеще с финансов запас. В същото време изследвания сочат, че 20-годишните не правят никакви инвестиции, дори не спестяват малки суми.

Все по-често хората отлагат процеса на създаване на семейство за момента, в който прескочат 30-та година. Тогава се сблъскват с маса финансови проблеми.

След това 40-годишните осъзнават, че не могат да се справят с ипотечен кредит. Ако бяха помислили по-рано, сега нямаше да изпитват тези проблеми.

Предлагаме ви списък от основните финансови грешки, които правят хората на различна възраст:

20-30-годишни – Не желаят да рискуват

Западните специалисти съветват през първите 10 години от зрелия си живот активно да се занимаваме с инвестиране. Често обаче младите хора не искат да рискуват, а това не им позволява да спестят достатъчно пари за бъдещето.

Изследване на Линдзи Ларсон от университета в щата Джорджия сочи, че младите хора предпочитат да инвестират в инструменти с гарантиран доход. Подобен избор не е обещаващ за бъдещето.

С какво се обяснява този консервативен избор? Младите хора не разполагат с достатъчно познания във финансовата сфера. Те отбелязват още, че смятат портфейлите с ниско ниво на риск за оптимален вариант за инвестиции.

Ларсон допълва, че представителите на младото поколение никога не са били консерватори, но тяхната предпазливост може да им донесе финансова нестабилност.

В същото време експертът не съветва да се използват най-рисковите инструменти за инвестиране.

На 30-годишна възраст повечето хора започват да правят съществени промени в живота си. Те създават семейство и започват да възпитават деца. Това ги сблъсква с ред завишени очаквания.

Маниша Такор, ръководител на отдел финансови стратегии за жени в Buckingham & BAM Alliance, казва, че 30-годишните искат да постигнат като минимум онова ниво на живот, което имат техните родители в момента, в който са напуснали бащиния дом.

Хората на тази възраст пропускат един факт – техните родители са изминали дълъг път, за да постигнат това ниво на живот. Желанието да се живее не според чергата може да доведе до огромни дългове, вследствие на което всички натрупани средства отиват за изплащане на кредити.  

Милионерът, който изчете 360 финансови книги и любимото му четиво След като се дипломира от колежа, Грант, от инвестиционната общност Millennial Money, се връща у дома с едва 2 долара и 26 цента в своята банкова сметка

40-годишните – неумение да се изчисляват разходите

На 40 г. сме на екватора на своята работна сила. На тази възраст хората се сблъскват с най-големите разходи в живота си. Финансови експерти отбелязват 2 типа сериозни разходи, при които се правят най-големите финансови грешки – придобиване на жилище и възпитаване на деца.

За закупуването на жилище имаме предразположеност да даваме прекалено много пари. След това обаче се сблъскваме с проблема с погасяване на ипотеката.

Други 40-годишни пък дават много пари за своите деца. Най-голямото перо е за образование.

Има родители, които се опитват да спестяват пари за образование от самото раждане на детето. Никой обаче не може да гарантира колко талантливо ще бъде то.

Освен за висше образование, твърде много пари отиват за спортни занимания и извънкласни дейности.

Експертът по финансово планиране на компанията Compass Planning Associates Дженифър Лейн съветва да харчим за тази цел не повече от 10% от общия доход на семейството.

Лейн допълва, че можем да намалим тези разходи, ако даваме на децата джобни пари. По думите й, когато децата харчат парите, получени от родителите си, те го правят по-пестеливо.

Подкрепата, която искаме да дадем на децата, става по-трудна, когато едновременно с това се опитваме да помагаме и на родителите си. Експерти отбелязват, че все по-често се срещат семейства, които се „разкъсват“ между своите родители и децата. Това се дължи на факта, че в последно време промеждутъкът между раждането на децата и остаряването на родителите започва да се съкращава.

50-годишните – желание да се спестява възможно най-много

След навършване на 50 години много хора ги преследва мисълта, че спестените пари не стигат за безгрижна старост.

През 21 в. забележимо се увеличи продължителността на живота. Сега някои хора може да живеят 30-40 години след пенсия. Поради това спестените пари може да не стигнат.

Според Алисия Манел, директор на Центъра за пенсионни изследвания в колежа в Бостън, отбелязва, че съвременните 50-годишни хора често водят начин на живот, който не могат да поддържат след излизане в пенсия.

Поради това на тази възраст някои решават да започнат свой бизнес. Това им осигурява допълнителен източник на доходи. Често се налага да рискуват всички се спестявания.

Преди излизане в пенсия е препоръчително да заложите на по-консервативен подход, когато става дума за управление на финанси. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-сложно е да се управляват средствата.

Пикът на ефективно управление на финансите е на 53-годишна възраст.

Някои експерти съветват хората още на 50-60 години да възложат финансовите решения на своите роднини, а не на 70-80 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg