Откриха легендарна крепост на викингите в Дания

7135
Откриха легендарна крепост на викингите в Дания

През 30-те години на 20 в. археолозите откриха в Дания четири древни крепости във формата на пръстен. Това в голяма степен преобърна представата на учените за викингите и техния бит.

Средновековните воини се оказаха не просто мародери, но технологично развито за времето си общество. В противен случай те не биха могли да строят такива укрепления.

Наскоро датски археолози откриха още една крепост, което за първи път от 60 години предостави възможност на археолозите по-добре да изследват миналото.

Новата крепост Боргинг е открита с помощта на използването на метода на лазерното сканиране LIDAR. Като резултат учените са получили триизмерна цифрова карта на местността с висока резолюция.

Крепостта е разположена на остров Зеландия, на юг от Копенхаген. Самата постройка представлява идеален кръг с диаметър 144 метра.

В крепостта има четири главни входа, а външният вал е засипан със земя. Съдейки по анализа на образците от дърво, Боргинг е построен през 970-980 г.
Да отседнеш в сова Очите й служат като наблюдателни люкове

 

 

Всъщност археолозите откриха крепостта през 2014 г., но само преди дни те публикуваха първия подробен отчет за изследването на древната постройка.

По думите на един от учените през годините селскостопанската дейност около крепостта не е оказала огромно влияние. Въпреки обработването на почвата, нито един елемент от нея не е бил открит. Именно поради това изследователите трудно можели да убедят един здравомислещ човек, че под краката му е скрит цял военен свят.

Защо викингите са строили крепости във формата на пръстен?

Пръстенът е идеална форма за крепост. Тя обхваща най-голяма площ и няма излишни ъгли, които са най-уязвимите точки в едно укрепление.

Викингите ли са изобретили пръстеновидните крепости?

По-скоро не. Вероятно те са „взели“ тази инженерна новост по време на набезите към Англия. Именно в тази страна много преди построяването на Боргинг е имало такива укрепления.

Какво ново научиха учените от крепостта?

Най-голямото удивление идва от факта, че за разлика от други крепости, които са изоставяни след десетилетие от построяването им, при тази е установено наличието на няколко поколения жители.

Учените са открили сребърна гривна, която предполага, че едно време са съществували още други сребърни украшения – пръстени, обеци и др.

Открита е още работилница, която е била опожарено преди векове. В нея учените са открили гвоздеи, длето, щипки и фрагменти от други инструменти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg